Crna Gora ima rekordera u bacanju kamena

Da Crna Gora ima rekordera u bacanju kamena, malo je poznato. Šavničanin Radovan Zeković pobjeđuje na svim regionalnim takmičenjima u toj sportskoj discplini, piše portal RTCG.

Za dobre rezultate zaslužni su, kažu, domaća hrana, čist planinski vazduh i izvorska voda. Bacanjem kamena s ramena čuva ujedno i crnogorsku tradiciju kojom su naši preci odmjeravali snagu.

Težak, teži, najteži …. ovaj komparativ za Radovana Zekovića rodom iz Boana ne znači niđta. Njegov glavni cilj je baciti kamen što dalje.

A u bacanju kamena s ramena ovaj Šavničanin drži rekorde ne samo u Crnoj Gori već i na Balkanu. Sve je počelo u djetinjstvu kada se kao dječak zabavljao bacanjem kamenja.

„S obzirom da sam rođen na ovim prostorima gdje nijesu razvijeni drugi sportovi to je faktički bila jedina disciplina, igrao sam basket i bacanje kamena“, kazao je rekorder u bacanju kamena sa ramena Radovan Zeković.

Upravo rodni kraj kaže – zaslužan je za njegovu prirodnu snagu zbog koje kamenje baca kao od šale i do 20 metara u daljinu.

„Bez ishrane džaba, ako nema jake ishrane, mesa ako nema ovog vazduha, izvorske vode mislim da je džaba bilo kakva suplementacija“, dodao je Rdaovan.

Da je Radovan i kao dječak bio nevjerovatno jak sjeća se njegov otac Milić kao i da je obećavao da će uspjeti.

„Kao prvo mogao je lijepu količinu hrane da pojede, da podigne dosta tereta da dobro potrči i bio je živahan, nadao sam se da će od njega biti nešto“, kazao je Radovanov otac Milić Zeković.

Ovog kršnog Šavničanina zovu na takmičenja sa svih strana bivše Juge. Nijesmo mogli da se ne zapitamo je li Radovan nesuđeni osvajač medalja u bacanju kugle.

TON: Radovan Zekovićrekorder u bacanju kamena sa ramena1156

„Kasno sam počeo. Da sam na vrijeme, što kaže jedan moj brat, da je bio u gradu, bilo bi ovako, a on kaže da je bio u gradu ne bi ni imao ovoliku snagu, ne bi imao potencijal, možda i ne bi“, kazao je Radovan.

No za priču šta bi bilo-kad bi bilo Radovan ne mari. Niže pobjede i pehare i iznova sebi dokazuje da ništa nije nemoguće.

Foto: screenshot RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA