Crna Gora dobija mljekomat; Miličić: Pilot projekat biće realizovan u Nikšiću

Poljoprivredni klaster Crne Gore uskoro će realizovati pilot projekat mljekomata, koji će se nalaziti u Nikšiću. Predsjednik Poljoprivrednog klastera Boško Miličić kazao je portalu Dnevno.me da je sve i dalje na inicijativi, ali da se velikim koracima ide ka realizaciji.

Konačnu realizaciju, kaže Miličić, očekuju za nekoliko mjeseci, eventualno početkom naredne godine.

On podsjeća da su još prije deceniju i po krenuli sa pričom o uspostavljanju mljekomata u Crnoj Gori, ali da tada nijesu postojali zakonski uslovi i da se krene u konkretnu realizaciju.

„Zbog zakonskih prepreka nijesmo ranije realizovali projekat koji smo planirali još prije 10 ili 15 godina. U međuvremenu, a nijesmo ni znali, zakonski uslovi su stvoreni i taj dio je riješen. Sada nema zakonske prepreke da realizujemo taj projekat i nakon više pokušaja konačno smo se sastali sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kako bi razgovarali o daljim koracima“, kazao je Miličić.

Na inicijativu Poljoprivrednog klastera Crne Gore, u prostorijama Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, krajem juna održan je prvi sastanak na temu ‘Uspostavljanje mljekomata u Crnoj Gori’.

Sastanku su prisustvovali Marko Radonjić (državni sekretar), Ranko Bogavac (načelnik Direkcije za stočarstvo), Vladimir Đaković (direktor UBHVFT), Biljana Blečić (pomoćnica direktora UBHVFT), Ljiljana Milovanović (načelnica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove), Boško Miličić (predsjednik Poljoprivrednog klastera Crne Gore), Ratko Bataković (menadžer PKCG) i Luka Ivanović (menadžer sektora govedarstva PKCG).

Miličić navodi da je to bio prvi korak, nakon čega je održan sastanak sa predstavnicima Opštine Nikšić, koja pokriva više od 50 odsto ukupne proizvodnje u Crnoj Gori, zbog čega će se i pilot projekat realizovati upravo u toj opštini.

„Napravili smo pilot projekat i očekujemo da se uskoro i realizuje. Čekamo izbor mljekomata i težićemo tome da dobijemo najkvalitetniji.  Već je određena i lokacija i to će najvjerovatnije biti nikšićka pijaca, jer će oni obezbijediti besplatno mjesto godinu dana. Opština Nikšić možda bude učestvovala i u finansiranju, kao i Ministarstvo poljoprivrede, dok će Uprava za bezbjednost hrane raditi besplatne analize mlijeka za godinu dana“, istakao je Miličić.

Prema njegovim riječima, grube procjene vrijednosti realizacije projekta su oko 15.000 eura, a možda i nešto više.

„Najvažnije je da krenemo sa tom pričom, jer na ovaj način radimo i na kvalitetu crnogorskog mlijeka. U mljekomatu će morati da bude mlijeko sa jednog gazdinstva i moraće da prođe sve provjere, odnosno na tom mjestu će se sigurno uvijek nalazi mlijeko visokog kvaliteta. Neće biti prostora da tu bude mlijeko lošijeg kvaliteta. Sve će se raditi po najvišim standardima. Još razrađujemo pojedine detalje, ali su to sve sitnice u cijelom projektu“, naveo je Miličić.

Mljekomat će, kako je planirano, biti postavljen na otvorenom.

„Plan je da mljekomat ne bude u zatvorenom prostoru, kako bi mogli da ga dopunjavamo u bilo koje doba dana. Mljekomat će imati i sistem samoodržavanja, odnosno automatski se pere. Imaće i ‘fiskalnu kasu’, pa će biti kao i svaki drugi artikal, znaće se cijena, a što je najvažnije i kvalitet“, istakao je Miličić.

On je pohvalio interesovanje i reakciju nadležnih u realizaciji tog projekta, navodeći da su i sastanci pokazali spremnost institucija da „pruže ruku farmeru i olakšaju prodaju domaćih proizvoda“.

Miličić se nada da će se nakon realizacije pilot projekta brzo realizovati i projekat u većem obimu, te da je siguran da će građani prihvatiti ideju uspostavljanja mljekomata na cijeloj teritoriji zemlje.

„Građani će sigurno biti zainteresovani, jer ovdje što mi kažemo nema laži i nema prevare. Na ovaj način sve podižemo na veći nivo. Rijetko kada znamo šta smo kupili, bilo da je to mlijeko, hrana ili auto djelovi. Sve je pod znakom pitanja, proda se, a niko ne zna koji je kvalitet. Kupovinom mlijeka preko mljekomata građani će znati šta kupuju. Mlijeko mora biti visokog kvaliteta, jer će država kontrolisati proizvod. Do sada smo imali proizvode za koje tvrde da su sa Durmitora ili Bjelasice, ali se na kraju ispostavi da to nije tačno“, kazao je Miličić.

Prema njegovim riječima, mali proizvođači će imati mogućnost da se upuste u realizaciju tog projekta, navodeći da je isplativ svima. Zbog toga je, kako je rekao, u planu da mljekomatima „pokriju“ i ostale gradove u Crnoj Gori.

Foto: Pixabay

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

BRAVO DIREKTORE

NIKŠIĆ PROGNOZA