„Crna Gora da nastavi sa ispunjavanjem obaveza iz evropske agende“

Snažno podržavam multietničku, multikonfesionalnu i multikulturalnu Crnu Goru, tolerantnu i posvećenu evropskim vrijednostima i vjerujem da će ubrzavanjem realizacije obaveza iz evropske agende učvrstiti svoju poziciju prve naredne članice Evropske unije, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka u razgovoru sa Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

Đeka je upoznao ambasadorku Rajnke sa stepenom realizacije obaveza Ministarstva, aktivnostima na kojima radi i izazovima koji predstoje.

„Najviše obaveza u narednom periodu imamo u normativnom okviru, radimo na dvije nove strategije i na boljoj realizaciji preostalih obaveza, budući da veći dio prethodne godine protekao u tehničkom mandatu Vlade, rekao je Đeka.

Dodao je da nam je sada u fokusu usvajanje Zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije i uspostavljanje Direktorata za zaštitu prava lica sa invaliditetom.

Rajnke je istakla važnost zadržavanja evropskog puta Crne Gore. Ona je u razgovoru sa ministrom ponovila posvećenost Sjedinjenih Američkih Država podršci strateškim ciljevima Crne Gore koji su kompatibilni sa evropskom i evroatlanskom agendom, imajući u vidu da je Crna Gora članica NATO-a i ozbiljan kandidat za ulazak u Evropsku uniju.

„Sjedinjene Američke Države nastaviće da prate realizaciju politika u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda“, istakla je ambasadorka, ističući važnost saradnje sa civilnim sektorom i dobre komunikacije strateških politika u cilju realizacije aktivnosti za njihovo sprovođenje.

Sagovornici su zaključili da je neophodna tijesna i kontinuirana saradnja sa civilnim sektorom, međunarodnim partnerima kako bi implementacija strateških ciljeva bila uspješna, ali prije svega djelovanje Crne Gore u skladu sa evropskim vrijednostima.

Foto: Ministarstvo

NIKŠIĆ PROGNOZA