Crna Gora će od Izraela kupiti vojnu opremu vrijednu 20 miliona eura

Ministarstva odbrane Izraela i Crne Gore potpisala su u ponedjeljak ugovor o vojnom izvozu vrijedan 20 miliona eura za kupovinu oružja od izraelskog Ebit Systemsa.

Ugovorom će Crna Gora kupiti određeno oružje od Elbit Systemsa, poput sisistema minobacačke municije od 120 mm koji se može montirati na oklopna vozila.

Osim toga, crnogorski vojnici i oficiri proći će obuku i na izraelskoj Elbit-IMI akademiji.

Dogovor, koji je odobrio glavni direktor Ministarstva odbrane, general-major Eyal Zamir i potpisao direktor SIBAT-a birgadni general Yair Kulas i direktor logistike Ministarstva odbrane Crne Gore pukovnik Vladan Martić, treći je takav ugovor potpisan između dvije zemalje.

Prvi ugovor između Izraela i Crne Gore potpisan je još 2019. u ugovoru vrijednom 35 miliona dolara za opskrbu te balkanske zemlje Elbitovim oružanim stanicama za daljinsko upravljanje (RCWS) za njihova zajednička laka taktička vozila.

“Ovo je treći sporazum s našim partnerima u Crnoj Gori od jačanja naših odbrambenih odnosa 2019. i veliki je izraz povjerenja u izraelsku odbrambenu industriju”, rekao je Kulas u saopštenju.

Izvor: Klix

Foto: Ministarstvo odbrane

NIKŠIĆ PROGNOZA