CKM: Da li je po zakonu izdata dozvola za gradnju uz spomenik na Virpazaru

Iz Crnogorske kulturne mreže (CKM) traže od ministarki  Ane Novaković Đurović i Maše Vlaović da objelodane da li je po zakonu izdata dozvola za gradnju  uz spomenik na Virpazaru. CKM se pomenutim ministarkama, navode u saopštenju, obratio 10.jula, ali su do danas bez odgovora.

“Ugostiteljski objekat koji se nalazi neposredno pored ovog važnog spomenika je dogradio prostor uz spomenik i samim tim narušio njegovu autentičnost. Prilikom izdavanja saglasnosti za nadogradnju objekta nije vođeno računa o zaštiti spomenika, već su se vladini organi više vodili interesima investitera, nego li očuvanjem kulturnog nasleđa. Onaj ko je izdao dozvolu za gradnju  je u ime države Crne Gore i njenih institucija  iskazao veliko nepoštovanje prema žrtvama u čast kojih je podignut spomenik, kao i njihovim porodicama”, saopštili su iz CKM-a.

Ističu da bez obzira kojim političkim subjektima pripadali rukovodioci vladinih organa kada su ovakvi slučajevi u pitanju treba isključivo da vode računa o očuvanju kulturnih dobara Crne Gore.

“Odluka da se dozvoli nadogradnja uz jedan od najvažnijih crnogorskih spomenika je skandalozna i zaslužuje osudu i odgovornost odgovornih osoba u državnim organima koji su izdali saglasnot za gradnju.

Iskreno se nadamo da vladini organi u budućnosti neće činiti slične propuste koji narušavaju ugled i izražavaju nepoštovanje prema spomenicima crnogorske kulture i istorije”, naglašavaju iz CKM-a.

foto:CKM

NIKŠIĆ PROGNOZA