Čistačice da primaju 450, a ne 225 eura

Sindikat prosvjete Crne Gore iniciraće da higijeničarke koje rade u školama gdje je manje od 120 učenika dobiju mogućnost da se zapošljavaju na puno radno vrijeme i da primaju 450 eura umjesto 225.

Poboljšanje za 30 radnica

O tome je, između ostalog, predsjednik Sindikata prof. dr Radomir Božović, razgovarao na neformalnom sastanku sa ministrom prosvjete Miomirom Vojinovićem i ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem. Sindikat će inicirati da se unaprijedi položaj higijeničarki kroz izmjene Pravilnika o normativima.

– Takvih higijeničarki ima na nivou Crne Gore makar 30. Tražimo da primaju platu za puno radno vrijeme. Iako, na primjer, u nekoj školi ima 12 đaka, one treba da očiste šest učionica, hol, zbornicu, čak, provode u školi mnogo duže. One puno radno vrijeme praktično rade – rekao je Božović Pobjedi.

Platiće nastavnicima prevoz

Na sastanku sa Vojinovićem i Damjanovićem razgovaralo se i kako da se pomogne profesorima koji putuju iz opštine u opštinu na posao, te je dogovoreno da će nastaviti da pregovaraju o modelu. Prema riječima Božovića, država je spremna da plati mjesečne karte nastavnicima, ali ne u punom iznosu, već u vidu participacije. Još nije izvjesno koliko bi to bilo. Sindikat prosvjete Crne Gore traži da pokriju troškove u potpunosti.

Prema podacima Sindikata oko 1.000 crnogorskih profesora putuje na posao. Ranije je prema propisima bilo omogućeno da se pokriju troškovi onima koji putuju preko 20 kilometara. Božović kaže da će se sagledati oko koje će se sada kilometraže dogovoriti.

I Prosvjetna zajednica Crne Gore ranije je u više navrata ukazivala na probleme prevoza. Profesori su im se žalili, tražili pomoć od nadležnih. Iz Prosvjetne zajednice su saopštavali da se nastavni kadar suočava sa ovim poteškoćama od 2005. godine. Nevladino udruženje je krajem decembra 2020. godine uputilo zahtjev tadašnjem Ministarstvu prosvjete, kulture, nauke i sporta kojim je rukovodila ministarka Vesna Bratić. Navodili su da im niko nije odgovorio. Objašnjavali su iz Prosvjetne zajednice da su tada nadležnima dostavili peticiju sa imenima 110 nastavnika. Nijesu dobijali ni nagovještaj da će se problem razmotriti i riješiti.

– Više od 15 godina uskraćuje se naše pravo na prevoz i time dodatno opterećuju skromne plate, a porodice nastavnika dovode u status

socijalno ugroženih. Veliki broj nastavnika, zapravo, prima platu manju od prosjeka jer dio plate daje na prevoz, računarsku opremu, kopiranje, razna nastavna sredstva… – rekla je tada Pobjedi prof. Olivera Leković iz NVU Prosvjetna zajednica.

Iznosila je razne podatke o kilometraži koju nastavnici svakodnevno prelaze, te da pojedini putuju dnevno i po 160 kilometara.

Izvor: Pobjeda

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA