Čips Patos rolls nije kancerogen

Expo Commerce d.o.o., uvoznik i distributer turskog čipsa „Patos rolls“ saopštio je da ovaj proizvod nije kancerogen i da sadrži tri puta manju dozu akrilamida od dozvoljene referentne vrijednosti.

Izvršni direktor Expo Commerce, Nikola Dabović, reagujući na tekst „Istraživanje TV Vijesti o kvalitetu hrane: Čips kancerogen, mladi luk otrovan“, a koji je prenio portal RTNK, kaže da ove navode potvrđuju nalazi Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) na uzorku koji su testirale Vijesti.

„…a gdje je utvrđeno na osnovu analize da ovaj uzorkovani proizvod sadrži 265 mg/kg acrylamide, a dozvoljena referentna vrijednost je 750mg/kg, što je za oko 3 puta manje od dozvoljene referentne vrijednosti na uzorku koji ste vi testirali. Kontaktirali smo i odgovorne osobe iz CETI – ja, koje su nam saopštile i uvjeravale nas da vam niko od njih nije komunicirao da ovaj proizvod nije bezbjedan za dalju upotrebu“, rekao je Dabović.

Objašnjava da je utvrđena količina akrilamida manja od nivoa referentne vrijednosti (750mg/kg, za čips od svježeg krompira) propisane Uredbom komisije EU 2017/2158 o uputstvu mjera za ublažavanje učinka i nivoa referentnih vrijednosti radi smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani.

On je dostavio i nalaz uzorka koji su oni testirali, kao i uzorak direktno iz fabrike „Doguš“ koji je uzorkovan u aprilu, a gdje piše da uzorkovani proizvod sadrži 100 mg/kg akrilamida, a dozvoljena referentna vrijednost je 750mg/kg.

foto: Vijesti, naslovna fotografija: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA