CGO: U Crnoj Gori nema funkcionalnih mehanizama sankcionisanja kršenja intelektualnih prava

Povodom 26. aprila – Međunarodnog dana intelektualne svojine, koji je juče obilježen, Centar za građansko obrazovanje (CGO) opominje na nizak senzibilitet za intelektualna prava u crnogorskom društvu, u kojem, kako su ocijenili, “hronično” nedostaju funkcionalni mehanizmi prepoznavanja i sankcionisanja kršenja ovih prava.

CGO podsjeća na slučaj prof. Pravnog fakulteta, Bojane Lakićević Đuranović, koji je 2019. pokrenut po krivičnoj prijavi CGO-a zbog sumnje na plagijat, a koji još nije pravosnažno okončan, pri čemu, kako navode, samo postupak po žalbi pred Višim sudom u Podgorici traje gotovo dvije godine.

“I pored solidnog zakonskog okvira, niz ilustrativnih slučajeva, među kojima je i slučaj #BLĐ, pokazuju nespremnost nadležnih da stanu na kraj ovim nezakonitostima i osiguraju zaštitu intelektualnih prava, ali i preveniraju dalja kršenja kroz odlučan institucionalni odgovor”, opominju iz te NVO.

CGO poziva nadležne organe da kroz obrazovni sistem, kao i šire informativne kampanje doprinesu upoznavanju građanki i građana Crne Gore sa njihovih intelektualnim pravima, ali i sa obavezom poštovanja intelektualnih prava drugih.

Foto: CGO
NIKŠIĆ PROGNOZA