CGO: Očekujemo ne samo postupak smjene Ostojića, već i efikasno postupanje policije i tužilaštva

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da povodom objave na društvenim mrežama predsjednika Revizorskog odbora Luka Bar AD Miloša Ostojića, koja sadrži govor mržnje prema pripadnicima islamske vjeroispovjesti, očekuju ne samo postupak smjene Ostojića sa funkcije, već i efikasno postupanje policije i tužilaštva.

Predsjednik Revizorskog odbora „Luke Bar“ Miloš Ostojić je na Fejsbuku vrijeđao Bošnjake, islam nazvao lažnom vjerom, a iz kompanije su najavili njegovu smjenu.

„Nedavno objavljeno CGO istraživanje ukazuje na podijeljenost građana i građanki oko postojanja diskriminacije po osnovu vjerske pripadnosti – 48.4% njih smatra da postoji takva vrsta diskriminacije, a 51.6% je mišljenja da ne postoji“, ističe se u saopštenju CGO objavljenom na Fejsbuku.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da u negiranju ove diskriminacije prednjače mladi, ispitanici sa srednjim obrazovanjem, nacionalno opredijeljeni Srbi i ispitanici iz sjevernog dijela Crne Gore, a ističu je ispitanici starosti od 55 do 64, oni sa višim obrazovanjem, pripadnici islamske vjeroispovijesti i oni sa juga Crne Gore.

„Takođe, istraživanje ukazuje na naglašene vjerske i etničke distance u društvu – 50,4% ispitanika/ca ne bi sklopilo brak sa partnerom/kom druge etničke grupe, dok blizu tri petine (58%) ispitanika je izjavilo da ne bi sklopilo brak sa partnerom/kom različite vjeroispovjesti“, poručili su iz CGO.

Foto: CGO

NIKŠIĆ PROGNOZA