CGO: Mlade treba osnažiti da bi se oduprli radikalizaciji

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uz podršku Ambasade SAD u Podgorici organizovao je agoru „Mladi danas za budućnost sjutra“ u okviru projekta „Djelujem – mijenjam!” u amfiteatru dvorca Petrovića na Kruševcu u Podgorici.

To je saopšteno iz CGO-a i dodaje se da je važno osnažiti političku svijest i participaciju mladih.

„To uključuje edukaciju o političkom procesu, demokratskim vrijednostima, ljudskim pravima, poboljšanje građanskog obrazovanja ali i ukupno stvaranje okruženja u kojem se mladi osjećaju cijenjeno i uključeno, jačajući njihovu otpornost na ekstremističke ideologije“, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj agori, kako je saopšteno, na kojoj su dodijeljene diplome učesnicima i učesnicama Interkulturalnog kapma, prethodilo je istraživanje stavova mladih od 15 do 30 godina, kao i kvalitativno istraživanje stavova putem fokus grupa.

„Suzan Šejfer, v.d. šefice Odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje u Američkoj ambasadi, istakla je zadovoljstvo zbog učešća Ambasade SAD u osnaživanju mladih u Crnoj Gori kroz brojne inicijative i programe“, saopšteno je.

Ponosna sam, kazala je ona, što je Ambasada SAD u Podgorici podržala projekat „Djelujem – mijenjam“ kroz naš Program malih grantova Demokratske komisije, čiji je cilj, kako je kazala, da spriječi radikalizaciju među mladima podsticanjem građanskog aktivizma kroz umrežavanje i osnaživanje.

„Ona je podvukla neophodnost edukacije mladih o vrijednostima različitih perspektiva“, navodi se u saopštenju.

Moramo njegovati prihvatanje i toleranciju, dodala je ona, prema onima koji se razlikuju od nas.

„Nažalost, povratne informacije od učesnika/ca kampa potvrđuju nalaze istraživanja CGO-a o stavovima mladih u Crnoj Gori – manju toleranciju prema određenim marginalizovanim grupama i osjećaj ravnodušnosti prema političkom učešću, pri čemu mnogi vjeruju da njihov glas nije bitan. Mladi su najdragocjeniji resurs zemlje, a ulaganje u obrazovanje mladih, formalno i neformalno, vodi ka prosperitetu. Zato moramo osnažiti mlade da postanu aktivni članovi svojih zajednica. Promovišući toleranciju, razumijevanje i poštovanje različitosti, stvaramo i okruženje u kojem se mladi osjećaju cijenjeno i uključeno, smanjujući njihovu osjetljivost na ekstremističke ideologije”, kazala je Šejfer.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, kako je saopšteno, kazala je da pozicija mladih, posebno u kontekstu inkluzije i radikalizacije mora biti jedna od najznačajnijih tema u društvu.

„Mladi se često opisuju kao oni na kojima budućnost ostaje i koji imaju potencijal da oblikuju društvo na bolje. Međutim, nedovoljno se govori o izloženosti mladih raznim uticajima i snagama koje ih mogu odvesti ka inkluziji ili, nažalost, ka radikalizaciji. Stoga je ključno da razumijemo ovaj osjetljiv balans i da radimo na stvaranju okruženja koje promoviše inkluziju, toleranciju i razumijevanje”, kazala je Uljarević.

Crna Gora je, dodala je ona, multietničko i multikonfesionalno društvo u kojem je radikalizacija posebno opasna.

„Na žalost, naša istraživanja ukazuju da njenu prisutnost u društvu prepoznaje blizu polovine građana i građanki. Zato je ključno da se radi na ciljanima programima koji promovišu socijalnu koheziju, interkulturni dijalog i građansko angažovanje među mladima. Pružanjem mogućnosti za lični razvoj mladi mogu biti osnaženi da postanu agenti pozitivnih promjena u svojim zajednicama“, dodala je ona.

Anđela Miličić, članica Upravnog odbora Mreže za mlade Crne Gore, kazala je, dodaje se u saopštenju, da nejednaki pristup kvalitetnom obrazovanju koje odgovara potrebama tržišta i nedostatak prilika za sve mlade ljude može značajno ograničiti njihovu socio-ekonomsku integraciju.

„Institucije moraju osigurati pristup obrazovanju bez obzira na socio-ekonomski status, pol, etničku pripadnost ili geografski položaj. Takođe, mladi mogu preuzeti ulogu promovisanja jednakosti u pristupu obrazovanju kroz aktivizam i zagovaranje“, rekla je Miličić.

Ona se, osvrnula, kako se dodaje, i na problem nesigurnih poslova mladih, kao i nedovoljne uključenosti u procese donošenja odluka, gdje je ukazala na odgovornost institucija, ali i izostanak proaktivnosti mladih.

„Mladima nije data pozicija iz koje mogu da donose odluke, niti smo mi učeni da donosimo odluke i preuzimamo odgovornost. Mladi danas nijesu zainteresovani za uključivanje u procese koji se tiču njihovog budućeg života pa ni svijesni da od njihovog pokretačkog duha, zavise promjene u društvu“, kazala je Miličić, dodaje se u saopštenju.

Kada mladi nemaju interes ili povjerenje u političke procese i institucije, rekao je Enes Pućurica i dodao da se mogu osjećati isključenima i frustriranima.

„To dalje može voditi traženju alternativnih puteva za izražavanje tih nezadovoljstava i ostvarenje promjena, a nekad uključuje i ekstremističke ili radikalne ideje”, rekao je Pućurica, mladi evropski ambasador Crne Gore (YEA), navodi se u saopštenju.

Foto: CGO

NIKŠIĆ PROGNOZA