CGO: Imamo ozbiljan društveni problem a ne izolovane incidente

Centar za građansko obrazovanje snažno je osudio sinoćnji „nacionalistički izliv mržnje“ navijača FK Sutjeska koji je, kako kažu, s pravom, zgrozio mnoge građane Crne Gore, jer je sada već jasno da se „ne radi o još jednom izolovanom incidentu već ozbiljnom društvenom problemu koji vlasti neodgovorno ignorišu“.

„CGO intenzivno upozorava na ovaj problem zbog čega smo nerijetko i sami bili mete uvreda i govora mržnje onih koji se osjećaju zaštićeno od strane vladajućih struktura koje su značajno doprinijele nekažnjivosti za ovakva ponašanja kroz minimiziranje njihovog sadržaja i efekata“, navode iz ove organizacije.

CGO poziva najviše državne zvaničnike, ali i sve nosioce izbornih listi, da se nedvosmisleno odrede prema sinoćnjem događaju kako bi javnost znala, makar na retoričkoj ravni, ko su oni koji se zalažu za građanski koncept a ko za revizionizam i veličanje ratnih zločina.

„Takođe, CGO poziva Upravu policije da shodno članu 19 Zakona o javnom redu i miru, identifikuje sve počinioce ovog nedjela i procesuira ih makar prekršajno, a Tužilaštvo da proaktivno utvrdi ima li elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti“, zaključuju iz CGO.

NIKŠIĆ PROGNOZA