Cetinje: Traže da se povuče dozvola za otvaranje kamenoloma u Miloševom kršu

Mještani cetinjskih sela Bokovo, Kosijeri, Štitari, Đinovići i Ulići uputili su sa današnjeg zbora gradonačelniku Prijestonice Cetinje Nikoli Đuraškoviću zahtjev da „bez odlaganja povuče izdate urbanističko-tehničke uslove“ za eksploataciju mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena sa ležišta Milošev krš.

Kako se navodi u zahtjevu, od Đuraškovića i svih relevantnih institucija traže da se povuku izdati urbanističko-tehnički uslovi od 12. decembra 2022. za eksploataciju mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena na ležištu Milošev krš koje je pored puta do njihovih sela.

„Razlozi za to su ugrožavanje života i životne sredine, što je i dokazano i potvrđeno na javnoj raspravi. Ugrožavanje životinjskog i biljnog svijeta i kompletnog biodiverziteta na širem području naših sela što je takođe dokazano i potvrđeno na javnoj raspravi. Ugrožavanja egzistencije, a samim tim prinudno napuštanja svojih domova i imanja i ugrožavanje Ustavnih sloboda prava na život i uživanja u svojoj imovini“, navode u pismu upućenom Đuraškoviću.

Prema njihovim riječima, otvaranjem kamenoloma Milošev krš došlo bi do uništavanja cjelokupne putne infrastrukture, koju su građani pomenutih mjesnih zajednica „svojim sredstvima, ličnim angažovanjima i na svojim imanjima napravili.“

Foto: Prijestonica

NIKŠIĆ PROGNOZA