Cetinjanin platio 3.000 eura da bi otišao na Aljasku da radi: Ostao i bez para i bez posla

– Preko društvenih mreža našao sam oglas za posao na Aljasci. Za čišćenje ribe mi je obećano do 2.500 dolara zarade sedmično ako radim 16 sati. Samo je trebalo da uplatim novac mladiću iz Novog Sada koji sve to organizuje zbog velike gužve i zainteresovanosti. Od aprila do juna sam uplatio ukupno 3.000 eura, koje sam pozajmio, a ostao sam i bez novca i bez posla-  ispričao je za Kurir Miroslav Pavićević sa Cetinja.

– Taj mladić mi je rekao da otvara agenciju s prijateljem iz Čikaga (ime poznato redakciji), ali da još uvijek nije registrovana. U aprilu sam vidio njegov oglas za posao. Morao sam da uplatim 500 eura kako bih obezbijedio siguran polazak zbog, kako mi je rečeno, velike navale. Ja sam 28. aprila uplatio 1.000 eura jer sam htio taj posao, privukao me je iznos koji mi je obećan, do 10.000 dolara mjesečno – priča Pavićević.

– To nije bilo sve. Rekli su mi da ako želim da otputujem početkom maja, na treću osobu, ne ovu dvojicu pomenutih, uplatim 750 evra. To mi je bilo čudno, zašto uplaćujem novac na nečije ime za koga ne znam ko je i nisam se čuo s njim, ali sam ipak uplatio. Stigao je i novi zahtjev da uplatim još 1.250 eura 6. maja na to isto ime za avionsku kartu i još nešto.I to sam uradio jer me ubjeđivao da je bolje da odem dva mjeseca ranije kako bih više zaradio. Svaki dan sam dobijao poruke i pritisak da to moram da uradim, uz pitanja zašto im ne vjerujem, kako imaju problema samo s nama Crnogorcima, da je to vrhunski posao…, kaže Cetinjanin, prenosi Kurir.

Pavićević kaže i da je trebalo 19. maja da krene na put, ali su mu 17. maja javili da viza nije završena i da mora da čeka do kraja mjeseca.

– Imali su i zahtjev da nađem nekoga ko će poći sa mnom. Htio sam i to da ispoštujem, kao i svaki dogovor dotad, te sam pitao jednog druga, koji je ipak odbio zbog uplate. Ispostavilo se da je to za njih kasnije navodno bio problem, i to su mi prebacivali, jer su oni, govorili su mi, zbog toga izgubili novac. Zatim su rekli da putujem s nekom djevojkom iz Niša, a onda odložili za 5. jun jer viza opet nije završena – kaže.

Tada je shvatio da je prevaren. Počeo je da se raspravlja s Novosađaninom i da traži da mu vrati pare.

– Počeo je da ignoriše poruke, a zatim su krenule i prijetnje da će mi razbiti glavu, da ja ne znam ko je on i ko njega štiti. Te prijetnje sam prijavio policiji, a sada ću pokrenuti i tužbu. U međuvremenu, javio mi se još jedan njegov kolega, koji je obećao da će vratiti 1.800 eura kad sakupe novac. Ja sam i na to pristao, ali nema ništa ni od toga. Svi su oni prevaranti. Čak sam čuo i da je Novosađanin prevario prijatelja iz Čikaga i da mu nije uplatio novac -kaže i dodaje da je i crnogorsku i srpsku policiju obavijestio mejlom i pozivom.

“Ja sam te pare pozajmio i hoću da mi ih oni vrate, jer od posla nema ništa, a ni oglasa više nema”.
 

Višnja Vučićević: Mjesečno može da se zaradi 6.000 dolara

Višnja Vučićević iz Lazarevca nedavno je ispričala za Kurir televiziju da je posao na Aljasci legalan i da srpske agencije garantuju sigurnost i bezbjednost radnika.

– Radila sam na “ken lajnu”, odnosno na liniji koja je zadužena za konzerve. Dolaze otvorene konzerve koje se sortiraju po veličini. Potom idu na dalju preradu i zatvaranje. To je jedna od najtežih pozicija što se tiče rada na Aljasci. Teško je bilo jer nisu postojale smjene, za razliku od drugih kompanija. Sva količina ribe koja dođe mora da se obradi. Na svaka dva sata ima pauza od 20 minuta, kao i ona za ručak, koja traje sat vremena – rekla je Vučićevićeva.

– Sada je minimum 16 dolara po satu. Sve prekovremeno se naplaćuje, pa čak i preko 20 dolara. Isplata je na svake dvije nedelje, naravno, odbija se PDV, što mjesečno dođe zarada oko 6.000 dolara –  kaže ona. 

Izvor: DAN/Kurir

Foto: Pexels

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Uhapsiti gada ,da to nije.onsj stari.prevarant Pabicevic što je živio u BD.pa se otkrio u NS.

NIKŠIĆ PROGNOZA