Canović: Žrtve deportacije zaslužuju pravdu a ne zaborav

Današnji dan, 31 godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore prilika je da još jednom jasno poručimo da žrtve ovog nedjela zaslužuju pravdu, a ne zaborav, saopštio je član Predsjedništva SD-a i predsjednik Opštine Plav Nihad Canović.

Prema njegovim riječima, najmanje što možemo je da sačuvamo od zaborava i odamo počast onima čiji životi su bili zalog za nepočinstva. Zato je značajno da formiramo i čuvamo kolektivno sjećanje danas, svakog maja i svakog dana koji podsjeća na besmisao ratovanja i mržnje, ali i nenadoknadive gubitke nevino stradalih.

“Ovaj dan je podsjetnik na moralno posrnuće društva koje je prognalo one koji su bježeći od nemilosrdnih ratnih dešavanja tražili utočište i zaštitu, nadali se humanosti, a naišli na neljudskost”, kazao je Canović.

Takođe, dodaje, ako želimo ljepšu i perspektivniju budućnost moramo je graditi na temeljima istine i pravde, zahtijevati adekvatno sakncionisanje zločinaca, postizanje pravde za žrtve i njihove porodice, kao i iskreno, objektivno i neselektivno suočavanje sa prošlošću.

“U ratnom zločinu Deportacija smrtno su stradale najmanje 54 izbjeglice, dok je 12 preživjelo mučenje u logorima Republike Srpske”, podsjetio je Canović.

Predsjednik Opštine Plav takođe podsjeća da je, crnogorska policija je u maju 1992. godine, prema dostupnoj zvaničnoj dokumentaciji, nezakonito uhapsila najmanje 66, a po nezvaničnim podacima i preko stotinu civila starosti od 18 do 66 godina, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini, i kao taoce ih predala vojsci bosanskih Srba pod vođstvom Radovana Karadžića i Ratka Mladića da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika.

Izvor: CdM

Foto: SD

NIKŠIĆ PROGNOZA