Camović Veličković podnijela inicijativu za smjenu predsjednika Savjeta RTCG

Potpredsjednica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković saopštila je da je danas predala inicijatu za smjenu predsjednika tog tijela Veselina Drljevića.

Camović Veličković naglašava da je inicijativu podnijela zbog „više kontinuiranih kršenja Poslovnika o radu Savjeta, a prije svega zbog kršenja člana 14 koji ga je obavezivao da sazove sjednicu na zahtjev najmanje troje članova Savjeta“, što je kako kaže Drljević odbio.

Smatra da su se stekli uslovi da bude razriješen sa funkcije koju pokriva te podnosi inicijativu Savjetu za njegovo razrješenje i traži da se ona stavi na dnevni red prve naredne sjednice i to kao posebna tačka.

„Naglašavam i da inicijativu podnosim blagovremeno u odnosu na datum za kada je najavljeno održavanje naredne sjednice a to je, prema podacima koje imam u trenutku kada ovo pišem, ponedjeljak 27. maj 2024. godine“, poručila je Camović Velićković.

U obrazloženju zahtjeva je navela da je 22. aprila ove godine mejlom zatražila hitno sazivanje sjednice Savjeta i zamolila makar još dvoje članova Savjeta da podrže njenu inicijativu kako bi se stekli uslovi iz člana 14 Poslovnika o radu RTCG koji kaže „Sjednica Savjeta se obavezno saziva na zahtjev najmanje tri člana Savjeta“.

„Inicijativu je tog dana podržao gospodin Predrag Miranović, a narednog jutra (23. aprila) i gospodin Predrag Marsenić i na taj način su se stekli uslovi da sjednica bude sazvana. Međutim, predsjednik Savjeta Drljević je odbio da postupi po Poslovniku, predložio neformalni sastanak i tražio od članova Savjeta da se ponovo izjašnjavaju na taj način vršeći pritisak da promijene svoje jasno iskazano mišljenje. Na moje cjelodnevno insistiranje prvo je rekao da će cijele sedmice biti van Crne Gore, kad sam ja ponudila da kao potpredsjednica vodim sjednicu (u skladu sa Poslovnikom) ekspresno se stvorio u Crnoj Gori i predložio sastanak. Tokom dana je prestao da odgovara na moje mejlove“, istakla je Camović Veličković u obrazloženju.

Ona je dodala da je zakazivanje sjednice tražila i drugi put, 8. maja, te da je i taj zahtjev u potpunosti ignorisan i da Drljević na njega nikad nije odgovorio.

„Podsjećam da su razlozi oba puta bili isti – dvije prvostepene presude Osnovnog suda koje kažu da je Savjet 1. juna 2023. godine donio nezakonitu odluku kada je ponovo imenovao Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG jer je u momentu imenovanja bio u konfliktu interesa, a nema ni uslov od deset godina radnog staža od momenta sticanja fakultetske diplome. O posljednicama nezakonitih odluka Savjeta se moralo raspravljati na sjednicama tog tijela, ma koliko tema bila neprijatna za članove kojima je Raonić tokom ove tri godine prirastao srcu“, poručila je Camović Veličković.

Medjima je kao dokaz za svoje tvrdnje dostavila meil prepiske.

foto:Luka Zeković-Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA