Brodovi OS Italije boravili u posjeti Crnoj Gori

Zajedničkom obukom pomorskih oficira Mornarice Vojske Crne Gore i polaznika Komandne pomorske škole Mornarice Italije u Boki je završena četvorodnevna posjeta vojnih brodova te zemlje “FOSCARI” i “CASSIOPEA” našoj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako su kazali, mornari dvije zemlje uvježbavali su navigacione, komunikacione, komandne i druge pomorske procedure, razmijenivši znanja i iskustva.

Tokom boravka, predstavnike Mornarice Italije (MRI), komandanta 4. pomorskog divizona, komodora Alberta Tarabata, visokog predstavnika Komande pomorske škole, kapetana bojnog broda Đorđa Okea i komandanta “CASSIOPEA”-e, poručnika bojnog broda Đuzepea de Nitisa, primio je u posjetu načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević.

Oni su, kako je saopšteno iz resora odbrane, razgovarali o mogućnostima ukrcaja oficira MVCG na brodove Mornarice Republike Italije, kolektivnoj obuci u centru za obuku ,,MARICENTADD“ u Tarantu i drugim modelima unapređenja saradnje između mornarica oružanih snaga Italije i Crne Gore.

Iz tog resora navode da su sagovornici istakli značaj međusobne podrške i saradnje u očuvanju pomorske sigurnosti, kako na regionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

„Oni su naglasili i važnost redovne komunikacije i razmjene informacija radi efikasnog suočavanja sa savremenim izazovima i prijetnjama“, navodi se u saopštenju. 

Gosti iz Italije tokom boravka sastali su se i sa zamjenikom komandanta MVCG, kapetanom korvete Slobodanom Tomaševićem, pri čemu su razmotrili trenutna stanja dvije mornarice i mogućnosti razmjene iskustava pripadnika. 

Gostujuće brodove posjetili su, dodaju, i đaci JU “Srednja stručna škola Bar” i studenti Pomorskog fakulteta u Baru.

Foto: MOD

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents