Brahić: Između slobode medija i velikodržavne propagande i potčinjavanja ne stoji znak jednakosti

Svjetski dan slobode medija prilika je da se osvrnemo na stanje u Crnoj Gori, koje je daleko od onoga kako bi trebalo da bude u državi koja pretenduje da postane članica Evropske unije, kazala je članica Predsjedništva Savjeta mladih Demokratske partije socijalista (DPS) i članica Glavnog odbora te partije Amina Brahić.

Kako je navela, znatan dio medija u Crnoj Gori ovaj dan dočekuje uz gotovo svakodnevne pritiske i targetiranja, koji dolaze sa najviših državnih adresa.

„U proteklom vremenu tako je demonstriran čitav “arsenal” ideja o obračunu sa nepodobnim sredstvima informisanja – od direktnih prijetnji gašenjem do satanizovanja novinara kroz pokušaje etiketiranja i lažne optužbe. Sa druge strane, dio medija svoju je misiju posvetio afirmaciji ruske agresije na Ukrajinu i otvorenom širenju propagande Moskve zasnovane isključivo na lažnim vijestima, često pružajući priliku i lokalnim desničarima da Crnoj Gori “prijete” ukrajinskim scenariom. Takvi mediji nijesu nijednom na bilo koji način sankcionisani od strane države – naprotiv“, kaže Brahić.

Doduše, smatra da je teško i očekivati da sankcije zbog takve propagande i govora mržnje budu uvedene od strane državnog aparata koji i dalje nije u stanju da sprovede međunarodne mjere o zabrani ruskih propagandnih glasila Sputnik i RT, kojima svi građani Crne Gore i dalje mogu nesmetano da pristupe.

„Zbog svega navedenog, važno je istaći da između slobode medija i velikodržavne propagande i potčinjavanja ne stoji znak jednakosti. Naprotiv. Vlast koja je dozvolila da crnogorski mediji danas budu u stanju kakvom jesu zaslužuje da već na junskim izborima bude kažnjena voljom građana koji će tu i takvu politiku proglasiti dijelom sramne prošlosti“, zaključila je Brahić u saopštenju.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA