Božović: Crnoj Gori prijeti epidemija malih boginja

Crnoj Gori prijeti epidemija malih boginja, ukoliko se ne poveća broj vakcinisane djece, kazala je dr Marija Božović, epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje. Ona je, u emisiji “Lice Podgorice” na Gradskoj RTV, istakla da je vakcina MMR potpuno bezbjedna i čuva dijete od ozbiljnih komplikacija.

Najmanje vakcinisane djece je mlađe od pet godina, a upravo kod njih morbile stvaraju naviše komplikacija, objasnila je doktorka Božović.

„Najčešće komplikacije su upala uha, javlja se kod 1 na 10 osoba, zatim imamo dijareju koja posljedično može voditi u dehidrataciju, upala pluća, iz razloga što je jako visok letalitet od upale pluća kod malih boginja… Postoje i one još teže komplikacije poput upale mozga, encefalitisa”, objašnjava Božović.

Vakcinacija je jedina efikasna preventivna mjera, kaže i dodaje da svako odlaganje u krajnjem može dovesti i do tragičnih posljedica.

„Vakcine je idealno primiti u onom rasporedu po kom je ta nacionalna institucija kao što je IJZCG od 12 do 15 mjeseci, ali najbolje je sa navršenih godinu da dete dobije vakcinu, iz razloga što od 6 do 9 mjeseca bebe imaju zaštitu od majke koju su dobili i onda da ne bi došlo do slabljenja imunološkog odgovora”, naglašava Božović.

MMR vakcina nije povezana s autizmom i problemima u razvoju djeteta, izričita je Božović. Apeluje na roditelje nevakcinisane djece da to učine što prije, kako bi izbjegli scenario epidemije malih boginja.

Foto: Screenshot/Gradska TV

NIKŠIĆ PROGNOZA