Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori obilježiće godišnjicu genocida u Srebrenici

Povodom evropskog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991-2001. godine, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori će organizovati tradicionalno obilježavanje pod naslovom Dan sjećanja na Srebrenicu, navodi se u saopštenju Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Kako su naveli, obilježavanje će se održati u Spomen-parku civilnim žrtvama na Pobrežju, sjutra u 10 sati.

,,Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori izražava saosjećanje sa svim žrtvama i ponavlja da je važno, pošteno i pravdoljubivo suočiti se s prošlošću, iskazivati pijetet prema žrtvama i pokrenuti sveobuhvatnu istragu i kažnjavanje svih počinilaca“, istakli su u saopštenju i dodali da su pravosnažne presude osnov da i u školske udžbenike uđe istina o srebreničkom genocidu i ostalim teškim zločinima, kako bi u dušama mladih ljudi, kroz obrazovni proces, podizali odbrambene mehanizme protiv rata i zločina, pa i povampirenja ideoloških matrica koje se ponovo oglašavaju.

Kako su kazali, nove generacije treba da znaju da se stradanje Bošnjaka, i ostalih naroda na prostoru bivše Jugoslavije, može porediti sa najtežim zločinima u novijoj istoriji čovječanstva. 
 
,,Srebrenica jeste neprebolna rana, prije svega, u dubini bošnjačkog naroda. Ali, Sebrenica, kao i svi ostali nebrojvi zločini, počinjeni u tom periodu na prostorima bivše nam zajedničke domovine, uključujući i samo njeno klasično ubistvo, moralna je i svaka druga moguća mrlja na savjesti, ne samo ondašnjih jugoslovenskih zvaničnika, nego i zvaničnika i institucija čitave ondašnje Evrope.  I nije više pitanje samo sjećanja na žrtve. Suština je u stepenu kolektivne svijesti o počinjenim zločinima i spremnosti za odlučnije sprečavanje ponavljanja sličnih nedjela. A tu još, nažalost, nema dovoljno argumenta za optimizam“, jasni su iz Bošnjačkog vijeća.

Prema njihovom mišljenju, odgovornost za učinjeno, istina i pravda, temelji su na kojima može počivati zalaganje za razumijevanje i suživot u regionu jer, osim nad civilnim žrtvama rata, zločin je i sistematsko, urbicidno uništavanje duše gradova i objekata – trajnih vrijednosti kulturološkog i civilizacijskog nasljeđa. 

,,Neka, stoga, svako sjećanje na žrtve, posluži i kao dan iskazivanja pijeteta prema žrtvama, ali i kao opomena da ne smijemo dozvoliti da se slično nikada više  ne dogodi“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Dnevno

Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori/Facebook

NIKŠIĆ PROGNOZA