Bošnjačko vijeće obilježiće Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Dan sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine biće obilježeni sjutra u Spomen-parku civilnim žrtvama na Pobrežju, u Podgorici, saopšteno je iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Bošnjačko vijeće, kako se navodi, izražava saosjećanje sa svim žrtvama i ponavlja da je važno, pošteno i pravdoljubivo suočiti se s prošlošću, iskazivati pijetet prema žrtvama i pokrenuti sveobuhvatnu istragu i kažnjavanje svih počinilaca.

„Pravosnažne presude su osnov da i u školske udžbenike uđe istina o srebreničkom genocidu i ostalim teškim zločinima, kako bi u dušama mladih ljudi, kroz obrazovni proces, podizali odbrambene mehanizme protiv rata i zločina, pa i povampirenja ideoloških matrica koje se ponovo oglašavaju“, kaže se u saopštenju.

Iz Bošnjačkog vijeća su kazali da nove generacije treba da znaju da se stradanje Bošnjaka, i ostalih naroda na prostoru bivše Jugoslavije, može porediti sa najtežim zločinima u novijoj istoriji čovječanstva.

“Srebrenica jeste neprebolna rana, prije svega, u lubini bošnjačkog naroda. Ali Sebrenica, kao i svi ostali nebrojvi zločini, počinjeni u tom periodu na prostorima bivše nam zajedničke domovine, uključujući i samo njeno klasično ubistvo, moralna je i svaka druga moguća mrlja na savjesti, ne samo ondašnjih jugoslovenskih zvaničnika, nego i zvaničnika i institucija čitave ondašnje Evrope“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nije više pitanje, samo sjećanja na žrtve.

„Suština je u stepenu kolektivne svijesti o počinjenim zločinima i spremnosti za odlučnije sprečavanje ponavljanja sličnih nedjela. A tu još, nažalost, nema dovoljno argumenta za optimizam“, rekli su iz Bošnjačkog vijeća.

Oni su naveli da odgovornost za učinjeno, istina i pravda, napominju, temelji su na kojima može počivati zalaganje za razumijevanje i suživot u regionu.

„Jer, osim nad civilnim žrtvama rata zločin je i sistematsko, urbicidno uništavanje duše gradova i objekata – trajnih vrijednosti kulturološkog i civilizacijskog nasljeđa. Neka, stoga, svako sjećanje na žrtve, posluži i kao dan iskazivanja pijeteta prema žrtvama, ali i kao opomena da ne smijemo dozvoliti da se slično nikada više ne dogodi”, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Bošnjačko Vijeće

NIKŠIĆ PROGNOZA