Borovinić Bojović položila vijenac na spomenik boju na Fundini

Povodom 147. godišnjice slavnog boja na Fundini, delegacija Skupštine Glavnog grada, na čelu sa predsjednicom Jelenom Borovinić Bojović, položila je vijenac na spomenik herojima ove bitke u fundinskom zaseoku Rašovići u Kučima.

Kako je kazala Borovinić Bojović, boj na Fundini jedna je od ključnih istorijskih bitaka zbog koje su Crnogorci prepoznati kao spartanski, ratnički narod, koji smrti gleda u oči i koji ne žali da položi i svoj život u odbrani slobode.

“Neumrli junaci Fundinske bitke – Marko Miljanov, Ilija Plamenac, Škrnjo Kusovac, Novak Milošev i mnogi drugi znani i neznani zauvijek će biti luča koja osvjetljava istorijski put našeg naroda. Podvig u kojem su se Crnogoraci usudili da krenu protiv nekoliko puta nadmoćnije vojske i ubedljivo je pobijedi sa razlogom se izučava danas na mnogim katedrama svjetskih univerziteta. To je hrabrost o kojoj se i danas pjesme pjevaju. Ali, nije samo hrabrost izvojevala pobjedu u borbi nejednakih protivnika – Davida i Golijata – na Fundini”, istakla je Borovinić Bojović.

“Ova bitka nas uči jednoj osobini neobično važnoj za uspjeh svakog društvenog poduhvata, osobini kojom se, nažalost, danas ne možemo previše pohvaliti. To je sloga. Na Fundini su se na crnogorskoj strani borili bataljoni iz skoro svih krajeva tadašnje Crne Gore, različitih nacija i vjera. Upravo ovaj istorijski događaj najbolji je svjedok da kada se sve nacije i vjere na ovim prostorima ujedine, naš narod postaje nepobjediv čak i kad se bori protiv osam puta moćnijeg neprijatelja. To je lekcija koju moramo što prije bolje naučiti. Predanje nam svedoči da su u Boju na Fundini, pored hrabrosti i sloge, Crnogorci imali i još jedno snažno oružje – molitvu kojom su krijepili svoj duh. Kažu da je uoči bitke vojvoda Marko skinuo kapu i prozborio: ” Bože da ti se pomolim još danas i neću ti više dosađivati”. Neko će možda reći da to – “sreća prati hrabre”. Jedno je sigurno, na pomoć čovjek može da računa tek kada da sve od sebe, kada je hrabar i uporan. To je ključ za uspjeh u svim životnim bitkama, u svim vremenima i na svim prostorima”, poručila je Borovinić Bojović.

Bitka na Fundini odigrala se 2. avgusta, na Ilindan, 1876. godine. Spomenik u slavu herojima ove bitke podignut je 2008. godine, a na njemu su uklesani NJegoševi stihovi: “Spomenik je vašega junaštva Crna Gora i njena sloboda.”

foto:Glavni grad

NIKŠIĆ PROGNOZA