Borbe protiv korupcije nema ni na papiru

Crna Gora je postigla određeni nivo spremnosti u borbi protiv korupcije, ali je napredak ograničen, konstatovano je u poslednjem izvještaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori.

Spremnosti možda ima, barem na riječima, ali u EK smatraju da korupcija, uključujući onu na visokom nivou, ostaje pitanje koje izaziva zabrinutost i preovladava u mnogim oblastima, uključujući i državne strukture. Međunarodni dan borbe protiv korupcije, 9. decembar, naša država, po ocjeni Evropske unije, kojoj težimo, čak i sa nedovoljno unaprijeđenim zakonodavnim i strateškim okvirom za sprečavanje i borbu protiv korupcije u skladu sa pravnom tekovinom EU, evropskim i međunarodnim standardima. To navodi na zaključak da borbe protiv korupcije suštinski nema ni na papiru, prenosi Dan.

– Crna Gora tek treba da pokaže strog i nedvosmislen odgovor krivičnog pravosuđa na ovu kritičnu pojavu. Postignut je ograničen napredak u sprečavanju korupcije. Rezultati Agencije za sprečavanje korupcije su kvantitativno poboljšani. Međutim, treba dalje da se osigura njena nezavisnost, odgovornost, nepristrasnost i proaktivnost. Potrebno je da se unaprijedi Zakon o sprečavanju korupcije. Što se tiče borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, Specijalno dravno tužilaštvo je odlučno postupilo u pokretanju nekoliko istraga visokog profila, koje izgleda ukazuju na duboku infiltraciju korupcije i organizovanog kriminala u državne strukture, uključujući i najviši nivo pravosuđa i organa za sprovođenje zakona. Pravosudni sistem treba da pokaže snažan, strog, koherentan i nedvosmislen odgovor. Crna Gora mora dodatno da poboljša rezultate u pogledu istraga, krivičnog gonjenja, pravosnažnih presuda i konfiskacije imovine u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou – konstatovali su iz EK.

Prema ocjeni Srđana Perića iz Preokreta, korupcija je dubok problem naše zajednice, a koliko je ona uzela maha pokazaće čunjenica da je kao fenomen preživjela promjenu vlasti. Klasičan primjer je, ističe Perić, partijsko zapošljavanje, koje jeste određen vid korupcije.

– Često ćete čuti rečenicu u različitim oblicima koja se može svesti na „zapošljavali su oni njihove, sada mi moramo naše“, što je direktno pravdanje ove po zajednicu izuzetno štetne pojave. Naravno, korupcija nije samo na tom mjestu, ali je iritantno kojom se lakaćom ona u ovim slučajevima relativizuje. Ono što jeste očigledno jeste da ljudi gube povjerenje u sistem zbog korupcije, sve manje smatraju da mogu biti vrednovani na osnovu znanja i sposobnosti i izlaz vide, posebno mladi ljudi, u napuštanju zemlje. Tako doslovno erodira biološka supstanca društva, postajemo starija populacija, a ukupan radni i kreativni potencijal dramatično se smanjuje. Jednako je po svojim posljedicama porazno kako se korupcija odražava na preduzetnički duh, naročito ako imate u vidu da je značajan dio naše ekonomije vezan za javni sektor – istakao je Perić.

Naglašava da partije koje kontrolišu javne institucije i državna i opštinska preduzeća dobijaju novi koruptivni potencijal da favorizovanjem onih koji su im bliski krše pretpostavku o slobodnoj i fer tržišnoj utakmici.

– Pokušaj kvantifikovanja koliko nas košta korupcija nosi sa sobom rizik da se bude previše neodređen, ali svojim posljedicama svakako prevazilazi više stotina miliona eura godišnje – zaključio je Perić.

Cijenu plaćamo svi i svakog dana

Prema riječima Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu, cijena korupcije u ovoj zemlji je ogromna i prosječan građanin je plaća svakodnevno.

– Plaća je kroz liječenje u bolnicama iz doba socijalizma, kupovinu lijekova (ali i hrane) po paprenim cijenama, kroz plaćanje najskupljih puteva u Evropi, političku javnu upravu punu neznalica sa kupljenim diplomama i punu partijskih i nepotističkih piona, kroz presuđenja u kojima jedan telefonski poziv „vrhovnog“ ili „uticajnog“ sudije završava stvar, kroz dolaske inostranih investitora kojima su maltene poklonjeni vrijedni resursi svih nas i omogućeno da iz naše zemlje izvlače profit… Nema oblasti koja se zagrebe, a da se ispod toga ne pronađe neka korupcija. Na desetine i desetine miliona eura javnog novca godišnje se prelije u privatne džepove u sumnjivim poslovima, koji se gotovo i ne kontrolišu od strane onih koji su plaćeni da štite javni novac od zloupotreba. Ni tri godine od pada bivše DPS vlasti ne može se ocijeniti da je problem korupcije ozbiljnije riješen. Korupcija i dalje hara ovom državom – kazala je Mrdović.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents