Bojović: Stručno obrazovanje doprinosi ekonomskom razvoju države

U Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija organizovan je Erasmus plus informativni dan u oblasti stručnog obrazovanja i obuke u organizaciji Nacionalne Erasmus kancelarije u Crnoj Gori. Skup je otvorio državni sekretar Dragan Bojović i kazao da stručno obrazovanje doprinosi ekonomskom razvoju države.

„Cilj današnjeg okupljanja  je predstavljanje rezultata koje je Crna Gora ostvarila tokom dosadašnjeg učešća u ovim aktivnostima, predstavljanje novina u okviru novog poziva za podnošenje projektnih predloga programa Erasmus plus, kao i informisanje svih potencijalnih učesnika u ovom programu o mogućnostima učešća u aktivnostima izgradnje kapaciteta u oblasti stručnog obrazovanja i obuke, gdje je Crna Gora kvalifikovana za učešće“, navodi se u saopštenju MPNI.

Na sastanku je konstatovano da je podrška Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija izuzetno važna za dalji razvoj ovog programa.

„Želim da se naša plodotvorna razmjena znanja, vještina i iskustava, naša interpersonalna upoznavanja i prijateljstva, kako u edukativnoj, tako i u ljudskoj ravni, nastave u punom kapacitetu u budućnosti”, istakao je Bojović.

Bojović je naglasio da stručno obrazovanje doprinosi ekonomskom razvoju države, kao i da se fokusira na pružanje vještina i znanja koja su direktno primjenjiva u zanimanjima ili polju rada. 

„Stučno obrazovanje se fokusira na pružanje praktičnih vještina, znanja i obuke koja je direktno primjenjiva u određenoj industriji, zanimanju ili polju rada. Cilj stručnog obrazovanja je pripremiti ljude za ulazak u određeno zanimanje ili sektor, pružajući im specifična tehnička, praktična  i profesionalna znanja i vještine. Samim tim neposredno doprinosi ekonomskom razvoju države, jer obučava ljude za poslove koji su važni za produktivnost i konkurentnost društva. Takođe, podstiče inovacije jer obrazuje ljude koji su sposobni da primijene svoja znanja i vještine kako bi ostvarili nove tehnologije, procese ili proizvodnje“, istakao je Bojović. 

Međutim, kako je naglasio, u današnje vrijeme nastaje deficit kadrova u mnogim važnim oblastima.

„Nedostaje vještih zanatlija, majstora, električara, mehaničara, građevinara. Kada se kaže za nekog da je majstor, to je oduvijek značilo da je znalac i bez premca u svojoj oblasti. Zvanje majstor je, međutim, u današnjem vremenu u praksi devalvirano i sve više iščezava. Stoga treba reafirmisati majstorstvo, zanatstvo, vještine i iznova potencirati njihov značaj“, zaključio je Bojović. 
 
Učesnici su, dodaju iz MPNI, iskazali zadovoljstvo do sada postignutim rezultatima Crne Gore u okviru programa Erasmus plus.

Pored predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija učešće na ovom događaju uzeli su direktorica nacionalne Erasmus plus kancelarije u Crnoj Gori Vanja Drljević, pomoćnica direktora Centra za stručno obrazovanje Gordana Bošković, kao i predstavnici Privredne komore Crne Gore.

Foto: MPNI

NIKŠIĆ PROGNOZA