Blokiraće Partizanski i Hercegovački put

Savjet mjesne zajednice Rastoci sjutra će organizovati protest na kružnom toku i blokirati ulice Partizanski put i Hercegovački put zbog namjere lokalne vlasti u Nikšiću da preimenuje nazive tih ulica.

Protest koji će se održati u periodu od 18 do 19 sati prijavljen je Ministarstvu unutrašnjih poslova, a mještani su tražili i razgovor sa predsjednikom Opštine Markom Kovačevićem.

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, na inicijativu Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, donio je niz odluka kojima se planira preimenovanje ulica u gradu pod Trebjesom.

Tako je, između ostalog, odlučeno da se Partizanski put preimenuje u Ulicu Mehmeda Meše Selimovića, a Hercegovački put u Ulicu Iva Andrića.

Mjesna zajednica Rastoci na čijoj teritoriji se nalaze te dvije ulice usprotivila se takvim odlukama lokalne vlasti.

Iako uvažavaju čuvene pisce Selimovića i Andrića, kako je naveo predsjednik Savjeta MZ Rastoci Dragomir Perović u odgovoru Savjetu, stanovnici Rastoka nijesu saglasni sa promjenama naziva ulica u kojima žive decenijama.

„Uz sve dužno poštovanje prema tim čuvenim piscima ne možemo dozvoliti njihovu izmjenu. Ove ulice decenijama nose svoje nazive, te nema potrebe da im dajemo druga imena. Razgovarajući sa mještanima Rastoka i sa starorastočanima svi su izrazili negodovanje i odlučni su da vam to ne možemo dozvoliti“, istakao je Perović u odgovoru Savjetu.

Podsjetio je da su imena ulica Partizanski put i Hercegovački put „dali oni što su mnogo zaslužniji“.

„Pa vas upozoravamo da odustanete od ove ideje, jer će proizvesti radikalnije mjere. Sa više zadovoljstva bismo prihvatili da neke od ulica okrpite i uradite parking mjesta, pošto smo vam se više puta obraćali. Jer do sada nijeste ništa pomogli Rastoke i Rastočane“, poručio je Perović.

Da su mještani odlučni u namjeri da se suprotstave odluci lokalne vlasti Perović je potvrdio i u izjavi koju je dao Pobjedi.

„Stanovnici Rastoka su navikli na te ulice, nazive, adrese. Preko 50 godina i više one nose te nazive. U obrazloženju koje su nam dostavili predlažu da one ponesu imena, kako kažu, „srpskih, jugoslovenskih pisaca“. To nam smeta, ne znam koji je razlog da ta dva pisca dobijaju ulicu u Rastocima“, kazao je Perović Pobjedi.

Sa njim su saglasni i mještani sa kojima je razgovarao.

„Partizanskim putem su išle kolone partizana, Hercegovački put vodi prema Hercegovini. Nema potrebe da se to mijenja. Kao stanovnici Rastoka to ne dozvoljavamo i borićemo se svim sredstvima da to spriječimo, makar i blokirali kružni tok“, poručio je Perović.

Izvor, foto: Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA