Blinken čestitao Dan državnosti: Gledamo kako multietnička demokratija u Crnoj Gori cvjeta

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, čestitao je crnogorskom narodu Dan državnosti.

„U ime Sjedinjenih Američkih Država, čestitam narodu Crne Gore na proslavi Dana državnosti. Naše zemlje su ujedinjene u našoj ljubavi prema slobodi i nepokolebljivoj posvećenosti demokratiji.“, rekao je Blinken.

Poručio je da „dok Amerikanci rade na jačanju demokratije u zemlji i inostranstvu, gledamo kako multietnička demokratija u Crnoj Gori cvjeta, postaje snažnija, inkluzivnija i participativna“.

Istakao je da se ove godine obilježava peta godišnjica Crne Gore kao članice NATO-a, te da „brutalni rat Rusije protiv Ukrajine potvrđuje da svi moramo biti marljivi u odbrani slobode, što Sjedinjene Države s ponosom čine zajedno sa svojim NATO saveznikom Crnom Gorom.“

Blinken je izrazio svoju zahvalanost zajednicama širom Crne Gore koje su otvorile svoja vrata izbjeglicama i pružile humanitarnu podršku Ukrajini.

„Sjedinjene Države će stajati uz Crnu Goru, kao prijatelja, partnera i saveznika, dok bude napredovala na svom evroatlantskom putu i ​​zauzimala mjesto koje joj pripada kao punopravni član evropske zajednice“, zaključio je državni sekretar SAD-a.

Izvor: Vijesti

Foto: EPA – EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA