Bjeković: Važna brza reakcija države na nasilje

Komentarišući na posljednje slučajeve verbalnog napada i pokušaje fizičkog nasilja, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković kaže za Radio Crne Gore da u toj instituciji nemaju dileme – nulta tolerancija na sve oblike nasilja.

Bjeković naglašava i da je jako važna brza reakcija državnih organa, primarno Tužilaštva.

,,Svaki vid mržnje poguban je za društvo, i ukoliko želimo i pedalj naprijed, to se na temelju mržnje neće i ne može desiti.

”Bjeković kaže i da za instituciju Zaštitnika nema alternative- oštra, beskompromisna borba protiv svih vidova nasilja (uključujući i verbalno nasilje), koje nije ništa drugo nego bezočni oblik narušavanja društvenog tkiva Crne Gore.

,,Kome to nije jasno nadam se da će nadležni državni organi uspjeti da mu dokažu u najskorije vrijeme”, ističe Bjeković.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda dodaje i da bi svima onima koji su se osjetili ugroženima trebalo poslati jasnu poruku sa svih političkih i drugih adresa u Crnoj Gori: Ovo nije dozvoljeno i ovo je zaprijećeno kaznama u krivičnom i prekršajnom zakonodavstvuˇ, kategoričan je Bjeković.

Bjeković poručuje i da bi u dogledno vrijeme trebalo ojačati institucije koje se bave procesuiranjem svih slučajeva mržnje.

,,Mislim da je alarm odavno upaljen, a da je način za prevazilaženje situacije da dobijemo brz i efikasan postupak koji će dati odgovor na sva pitanja koja interesuju ne samo crnogorsku javnost već prije svega žrtve takvog ponašanja”, poručuje zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

Najavio je Bjeković i da će Institucija na čijem je čelu tokom dana odgovoriti pojedincima i pojedinkama koji na takav način pokušavaju da zloupotrijebe javni prostor.

Bjeković je naglasio i da degutantnim smatra izjave da institucija Zaštitnika nije reagovala na ovakve pojave.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA