Bivšem oficiru FSB-a devet godina zatvora, dobio azil u Crnoj Gori

Vojni sud u Moskvi osudio je u odsustvu bivšeg ruskog oficira FSB-a Dmitrija Senina, koji je u međuvremenu dobio politički azil u Crnoj Gori, na devet godina zavora. On je proglašen krivim za posredovanje u davanju posebno velikog mita i neovlašćeno napuštanje službenog radnog mjesta, prenosi Interfaks.

Vojni sud je takođe oduzeo Seninu vojni čin rezervnog pukovnika i zabranio mu da obavlja funkcije u državnim organima tri godine nakon odsluženja kazne.

Senin je početkom septembra 2022. godine priveden u Crnoj Gori. Rusko tužilaštvo podnijelo je zahtjev za ekstradiciju, ali je Crna Gora to odbila, pošto je bivši pukovnik FSB-a već dobio status izbjeglice. Uz to je izjavio da ga u Rusiji progone iz političkih razloga. 

Prema ruskim istražiteljima, Senin je bio posrednik u prenosu mita svom rođaku iz Rostova na Donu, pukovniku ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Dmitriju Zaharčenku, koji je navodno dobio 800 hiljada dolara i kartice za popust za zaposlene od vlasnika lanca skupih restorana sa morskim plodovima. Taj policajac je uhapšen 2016. godine. 

Istraga je teretila prvo Senina za dezerterstvo, ali je sud kasnije prekvalifikovao njegove radnje. 

Sud je bivšem pukovniku Zaharčenku izrekao 16 godina zatvora pod maksimalnim obezbjeđenjem u slučaju primanja mita u vrijednosti od 1,4 milijarde rubalja.

Senin je napustio Rusiju 2017. godine. Otišao je automobilom sa pasošem na ime Timur Kudasov i prešao granicu sa Gruzijom na graničnom prelazu Verhni Lars.

Tek u decembru 2020. godine operativci Odeljenja unutrašnje bezbjednosti FSB-a utvrdili su da je Senin imao strani pasoš na tuđe ime i napustio Rusiju, a u junu 2021. stavljen je na međunarodnu potjernicu, prenosi RTCG portal.

FOTO: SOVSEKRETNO.RU

NIKŠIĆ PROGNOZA