Bijelo Polje: Zgrada za penzionere pod znakom pitanja već tri godine

Penzioneri iz Bijelog Polja i nakon tri godine čekaju na završetak stanova u naselju Ribarevina. Novac dobijen iz Fonda PIO, po njihovim riječima, nije bio dovoljan da se realizuje projekat, a dodatno finansiranje je pod znakom pitanja.

Nevenka je u skučenom prostoru dočekala 65 godina. Od stana koji očekuje još uvijek nema ništa. Jer, zgrada za penzionere pod znakom je pitanja već tri godine.

„Nadam se tom stanu gore na Ribarevinama. To me drži još u snazi da ćemo to dobiti“, kazala je Nevenka Marković.

Umjesto da uživaju u svojim domovima, penzioneri su poput Nevenke i dalje podstanari. Okupljaju se često ispred nedovršenih stanova u koje je trebalo da se usele.

„Danas bi bili srećni da je ovde izgrađeno 30 ili 40 stanova, a ne 12. I žalosno je da niko u državi ne vodi računa da se 12 siromašnih penzionera ili njihovih porodica, mada su većinom samci, usele u ove stanove, nego ovo stoji ovako nezavršeno i izloženo propadanju“, istakao je predsjednik Udruženja penzionera Bijelo Polje Milan Minić.

Objekat propada jer nema para da se kompletno završi. Nije dovoljno 170 hiljada koje je Fond PIO još prije sedam godina opredijelio za gradnju stanova. U međuvremenu je promijenjen projekat, pomjerali su se i rokovi.

Minić demantuje navode VD direkrora Fonda PIO Ranka Aligrudića da je novac za stanove dodijeljen kao jednokratna pomoć i da je bilo zloupotreba u Udruženju penzionera.

„Imamo za sve svaki papir i objavili smo tendere i izvođače, sve imamo pokriveno“, tvrdi Minić.

Ali, nema para. Fali još 202.000 eura. I podrške. A nema vrata na koja nijesu zakucali. Ni adrese na koju nijesu pisali. Nama je, pak, iz Fonda PIO stigao odgovor.

Objašnjavaju da je Upravni odbor Fonda u ranijem periodu zamrzao aktivnosti vezane za stambenu gradnju za potrebe penzionera do definisanja novog modaliteta realizacije projekata. Navode da Upravni odbor sada funkcioniše u tehničkom mandatu i zato neće razmatrati zahtjeve o finansijskim sredstvima do imenovanja novog saziva Upravnog odbora. Tek tada će moći da se donesu odgovarajuće odluke. I o tome su, kako stoji u saopštenju, Bjelopoljsko Udruženje penzionera informisali krajem prošle godine.

Razlika od 202.000 eura, dakle, upitna je do daljnjeg. I stambeno zbrinjavanje najugroženijih penzionera. Na ključeve novog doma će, po svemu sudeći morati da čekaju. Koliko, to ne znaju. Ali, znaju da je izvjestan nastavak podstanarskog života.

Foto: Screenshot/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA