Bijelo Polje: Put za Kanje potkopan, na asfaltu brojne pukotine

Dionica puta od Kanjskog mosta do Kanje na više mjesta je potkopana i asfalt ispucao.Tim putem se saobraća ka lokalnoj autobuskoj liniji Bijelo Polje – Kanje, kojom se, pored mještana sa područja Mjesne zajednice, svakodnevno prevoze i učenici koji pohađaju ovdašnju Osnovnu školu „Mladost“. Takođe, tim putem brolazi veliki broj auta prolazi kao i traktori sa priključnim vozilima i kamioni koji prevoze drva sa planine Lise prema gradu. Pravo je čudo kako se dosad nije desio kakav nesrećan slučaj, i kako niko nije završio u Kanjskom potoku, kaže Brane Gačević, koji svakog dana prolazi ovom tarsom od svog sela Dobrinje do grada gdje je zaposlen u Muzeju i nazad.

– Oni koji znaju taj put „bježe“ u gornji dio izbjegavajući pukotine na asfaltu. To im polazi zarukom dok je dnevna svjetlost, ali u noćnom saobraćaju oni koji ne znaju put mogu lako sletjeti u korito potoka i završiti u hladnoj Lisanskoj vodi. Ovo je najbolji dokaz koliko se razmišlja o putnoj infrastrukturi ka selima i kolika je briga nadležnih za sugrađane koji gravitiraju tom području. Iako smo uveliko ušli u jesenje dane i traje Miholjsko ljeto koje nas još uvijek ne napušta, za sada jesenje kiše ne pričinjavaju neprilike i nevolje mjestima Podlisanskih sela. Ali sa prvim obilnim padavinama moglo bi doći do velikih problema na putu za Kanje. Korito Kanjskog potoka već odavno je postalo problematično i sreća je kako dosad nije došlo do slijetanja sa puta i zaranjanja u vodu, koja je na par mjesta potkopala put, tako da je došlo do pucanja asfalta i njegovog urušavanja – kaže Gačević.

Mještani Kanje čija su imanja pored puta prave vještačke nasipe od trske kukurozovine što im dok je mali vodostaj može poslužiti kao nasip.

– Ali kada jesenje vodene bujice krenu ponijeće sve i napraviti čepove u uskom koritu i tada će voda još više potkopati put. I doći će do većih oštećenja usled kojih se put može prekinuti i nekoliko sela odsjeći od civilizacije. Mešutim, ovo nije jedini problem za mještane Mjesne zajednice Kanje, postoje i drugi kao što je zarsli put put za Dobrinje, Milovo i Mioce, gdje će prvi manji snijeg napraviti „tunele“ kojima će se otežano kretati učesnici u saobraćaju.

Mještani Kanje kažu da bez obzira što se u više navrata apelovali i tražili od opštinskih službi da izađu sa mašinama i naprave čvrste brane, do toga još uvijek nije došlo.

– Ovaj dio puta u zimskim danima bude pod ledom i njime se teško saobraća. Ako znamo da tim putem, pored mještana Kanja, prolaze i stanovnici sela Dobrinja, Milova, Mioča i Ograda, đaci koji pohađaju OŠ „Mladost“ kao i njihovi učitelji i nastavnici, problem postaje još veći – ističe Gačević.

U lokalnoj upravi kažu da nijesu upoznati sa problemom na putu za Kanje i da će uputiti svoje stručne ekipe da vide u čemu je problem i pokušati da ga riješe.

Ugrožena bezbjednost đaka

S obzirom na to da djeca školskim kombijem putuju iz tih sela do škole postavlja se pitanje kako će sve to izgledati i koliko će njihova bezbjednost biti ugrožena u jesenjim i zimskim danima.To možemo samo da pretpostavimo i da se Bogu molimo da ne bude takvih situacija, navodi Gačević, dodajući da bi i ono što bi moglo da se odradi ne uspijevaju jer ne funkcioniše MZ.

– Nema ko da podnose zahtjev nadležnim opštinskim službama. A dok se dijete ne zaplače, majka mu se ne okreće. Tako je i sa mještanima sela MZ Kanje, problem koji se redovno pred izbore nađe na tapetu bude u fokusu svih obećanja za mještane Podlisanskih sela – poručuje Gačević.

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA