Bijelo Polje: Podvožnjak strave u Sutivanu rizičan za đake

Podvožnjak u Sutivanu koji je prije više od deceniju izgrađen za bezbjedan prolaz, prije svega učenika obližnje Osnovne škole „9. maj“, u takvom je stanju da je njime bilo gotovo nemoguće proći.

– Stanje nikad nije bilo gore kao do prije nekoliko dana. Voda se prelila preko ranije postavljenih dasaka koje su služile kao improvizovani prolaz. Pošto se u prolaz slivaju i fekalije prijetila je opasnost od zaraze. Uz smeće i otpad niz betonske stepenice više se niko nije usuđivao da se kreće ovim prolazom – kažu mještani Sutivana dodajući da je veliki problem i što ne radi rasvjeta jer su oštećene elektoinstalacije.

– U podvožnjaku su uništene i pokidane instalacije, nema sijalica, a na nekoliko mjesta žice vise sa plafona tik iznad glava onih koji bi se usudili da ovuda prođu. Srećom, niko se već nekoliko mjeseci ne kreće kroz prolaz, ali je pitanje trenutka kad se će neko od mališana dohvatiti žice ili upasti u mini-jezero od fekalija – kažu zabrinuti roditelji čija djeca bi svakodnevno trebalo da prolaze kroz podvožnjak.

– Sve je ovdje bilo rizično. Postoje žičane mreže na ovom dijelu pruge, ali ih zaobilazimo i krećemo se preko željezničkih šina iako znamo da je to opasno. Za koji dan počinje školska godina i ne znamo šta nam je činiti. Trenutno je prolaz malo sređen, ali je samo pitanje dana kad će se vratiti u pređašnje stanje. Zato apelujemo na opštinske vlasti da konačno trajno riješe ovaj problem, da se podvožnjak upodobi namjeni a naša djeca idu u školu kao njihovi vršnjaci kako ih ne bismo pratili do škole strahujući za njihovu bezbjednost – kažu roditelji.

Navode da su fekalije bile na sve strane, žice od struje izgledale su strašno, a uz sve to je u prolazu mračno kao u filmovima strave i užasa. Voda je bila prekrila daske. Zbog svega ovoga upozoravaju da je krajnje vrijeme da neko nešto preduzme, da ne dolaze u situaciju da ne smiju djecu pustiti samu ovuda, a plaše se da je ovo uređivanje podvožnjaka privremenog karaktera.

Podvožnjak u Sutivanu je kroz donaciju od 200.000 eura prije nekoliko godina uradilo građevinsko preduzeće Bemaks, a donator je u sklopu projekta uradio i kompletnu rasvjetu.

Višegodišnji problem

U OŠ „9. maj“ kažu da se svake godine suočavaju sa ovim problemom. Direktorica Milijana Bošković navodi da je prolaz očišćen prije tri dana i da su to uradili radnici preduzeća Komunalno Lim‘.

– Ranije smo im uputili dopis da se stanje riješi i evo konačno je to urađeno. Izvučena je voda, postavljene daske, sijalice za rasvjetu ćemo mi postaviti. Ostaje samo da vidimo do kada će sve ovo trajati, i ranije je prplaz čišćen, ali se situacija uvijek ponavljala – kaže ona.

Direktor Direkcije za investicije Mensur Hajdarpašić je kazao da će nadležne službe Opštine ponovo izaći na lice mjesta, sagledati situaciju i preduzeti aktivnosti u cilju otklanjanja svih nedostataka kako bi prolaz bio aspolutno bezbjedan za sve pješake.

– Sad smo sve očistili i prolaz je bezbjedan – kazao je Hajdarpašić.

NIKŠIĆ PROGNOZA