Bez školskog psihologa ili pedagoga 37 osnovnih i pet srednjih škola

Školskog psihologa ili pedagoga nema 37 osnovnih i pet srednjih škola, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić Jelušić.

Pridružuje se apelu UNICEF-a da je potrebno povećati broj socijalnih radnika i školskih psihologa.

UNICEF je, podsjećamo, u ranijem saopštenju pozvao Vladu Crne Gore da se fokusira na prevenciju nasilja i da pod hitno poveća broj socijalnih radnika i školskih psihologa, kao i da svakom roditelju omogući da pohađa škole roditeljstva, a svakom učeniku da u svojoj školi pohađa program razvoja socio-emocionalnih vještina „Moje vrline i vrijednosti“.

“Mora se raditi na izmjeni normativa i standarda kada je u pitanju formiranje pedagoško – psiholoških službi. Za školu koja ima više od 450 đaka, omogućeno je postojanje jednog stručnog saradnika ovog tipa. Za one koje imaju preko 1000 đaka obavezno je zapošljavanje psihologa i pedagoga”, kazala je Vukotić Jelušić.

Navodi da u crnogorskim školama radi 89 psihologa i 149 pedagoga.

Predsjednica Udruženja “Roditelji”, Kristina Mihailović, kazala je da je apel UNICEF-a jasan jer mi nemamo dovoljno stručnih radnika u sistemu.

Međutim ističe, da je u Centrima za socijalni rad broj socijalnih radnika značajno povećan u posljednje vrijeme.

Iako je taj broj povećan i dalje ih nije dovoljno u odnosu na potrebe porodica i društva, dodaje Mihailović.

“Socijalni radnici u nekim opštinama imaju i po nekoliko hiljada porodica koje prate”, navodi Mihailović.

Objašnjava da socijalni radnici nijesu u mogućnosti da se dovoljno posvete problemima porodica i djece jer moraju da obavljaju i brojne administrativne i tehničke poslove.

Mihailović se osvnrula i na zahtjev roditelja da se uvede školski policajac.

“Ukoliko bi živjeli u društvu koje funkcioniše na drugačiji način, u kojem nema tolerancije za nasilje mogli bismo da govorimo o tome da li je uvođenje školskog policajca dobro za djecu i na koji način utiče na njih. Međutim, mi imamo brojne slučajeve fizičkog nasilja. Dakle, potrebno je rješavati gorući problem i to je jedan od načina.”

Na smanjenje vršnjačkog nasilja i vandalizma mogu uticati programi Brižne porodice i program roditeljstva, saopštila je Vukotić Jelušić za Radio Crne Gore.

Na radionicama koje vode vrtići, osnovne škole, domovi zdravlja, nevladine organizacije do sada je učestvovalo 800 roditelja, dodaje Vukotić Jelušić.

“Iskustva su pokazala da su ovi programi učinkoviti u smislu smanjivanja grubog i nasilnog roditeljstva i opšteg unapređenja odnosa u porodici, smanjenja problema u ponašanju kod djece, kao i roditeljske depresije.”

Zaključuje da je vršnjačko nasilje multiresorski problem, a ne samo pitanje Ministarstva prosvjete i da treba cjelokupno društvo da djeluje kako bi došli do rješenja.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA