Nepoznati nalogodavci ubistva i Jovanovića i Pukanića

Na današnji dan 2004. ubijen je glavni i odgovorni urednik lista Dan, Duško Jovanović. Gotovo dvije decenije kasnije, osim obećanja i poruka da se slučaj mora istražiti do kraja, nema većih pomaka. Slučaj je nedavno preuzela nova tužiteljka, pa je ubistvo novinara ponovo u fokusu javnosti. Slučaj ubistva Jovanovića komentarisao je i hrvatski novinar, Andrija Jarak, koji radi na istraživačkoj emisiji o ubistvu Iva Pukanića, urednika Nacionala. Vijence su položili predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i premijer Dritan Abazović.

27. maja 2004. ubijen je, hicima iz automatskog oružja, urednik „Dana“, Duško Jovanović, nakon što je izašao iz redakcije.

19 godina kasnije – nalogodavci, organizatori i počinioci nijesu poznati. Da će se potpuna istina o zločinu otkriti, obećava Vlada i istražni organi, no ona i danas ostaje skrivena.

„Duško Jovanović je bio u najtežim slučajevima luča slobode i sada vidimo da sve one teme koje je otvarao prije 20 godina, danas su aktuelne i danas zbog tihtema ljudi završavaju iza rešetaka“, poručio je Mili Prelević iz „Dana“.

Tadašnja opozicija ubistvo dovodila je u vezu sa pisanjem „Dana“ o duvanskoj mafiji. Naime, taj liste je prenosio tekstove zagrebačkog „Nacionala“, prema kojima su bivši predsjednik, Milo Đukanović i biznismen Stanko-Cane Subotić navodno bili dio „duvanske mafije“. Njih dvojica su to negirali. Urednik „Nacionala“ Ivo Pukanić ubijen je 2008.

„Razlika između ova dva slučaja jeste što su u slučaju Pukanića izvršitelji pravosnažno osuđeni, dobili su 150 godina zatvora, dok je u slučaju Jovanovića samo jedan osuđeni, i to pomagač. U oba slučaja se ne zna ko su naručioci i mislim da je to ključno pitanje, na koje će se morati dati odgovor“, kazao je za TVCG Andrija Jarak iz RTL Hrvatska.

Ubistvo Jovanovića od nedavno je opet u fokusu istražnih organa Crne Gore. Nakon sastanka sa tužiocima i policijom, o slučaju istrage Jovanovićevog ubistva, premijer Dritan Abazović kazao je da je bilo „epskih opstrukcija“ svih državnih organa iz tog vremena. U međuvremenu, slučaj je preuzela nova tužiteljka. Abazović je, nakon što je sa ministrom unutrašnjih poslova, Filipom Adžićem, položio vijenac na mjesto na kojem je ubijen Jovanović, poručio da je u Crnoj Gori nemoguća pravda, dok se ne otkriju nalogodavci i izvršioci ubistva.

Izvor: RTCG

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA