Berane: Prijava zbog odlaganja azbesta, iz bolnice tvrde da je to građevinski otpad

Izvođač radova i beransko komunalno preduzeće u dogovoru odlažu građevinski otpad sa zgrade koja se u tom gradu renovira, saopštili su iz beranske Opšte bolnice i poručili da im nije poznata tačna lokacija. To je rečeno Portalu RTCG, u odgovoru na naše pitanje o prijavi Beranke Danojle Raičević, u kojoj se navodi da se na nepropisan način odlaže opasni medicinski azbest otpad.

„Mislimo da tu nema nikakvog opasnog otpada, to je obični građevinski otpad“, kazali su iz Opšte bolnice.

Iz JP Komunalno kažu da ne znaju ni za kakvu prijavu, da o tome nijesu obaviješteni.

„Tačno je da se tamo dešavaju paljenja i da mi zajedno sa vatrogasnom službom često gasimo i zatrpavamo. Prvi put čujemo za medicinski otpad. Ako se radi o krovnom pokrivaču, takozvanom salonitu, to nije medicinski nego građevinski otpad, a i nije nam poznato da je tamo odložen“, navode iz JP Komunalno za Portal Javnog servisa.

Zbog navodnog odlaganja azbesta, Raičevićeva je beranskoj policiji juče podnijela prijavu protiv Opštine Berane, ministarke ekologije Ane Novaković Đurović, NN lica koje koordinira odlaganjem otrovnog otpada i firme koja je po ugovoru zadužena za odlaganje otrovnog otpada.

„Već nekoliko dana na lokaciji lijeve strane Lima, u neposrednoj blizini opštine Berane, odlagao se azbest materijal bivšeg infektivnog odjeljenja Opšte bolnice Berane. Tražim od nadležnog državnog tužioca i nadležnih organa da deponiju pod hitno ograde kao što to zahtijeva pravilnik“, navodi se u prijavi Raičevićeve.

Upozorava na opasnost azbesta, koji, kako je navela, i u najmanjim količinama može izazvati teške bolesti.

foto:privatna arhiva/RTCG/printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA