Berane: Klizište u selu Mezgale ne miruje više od tri godine

Klizište u mjestu Mezgale na području beranske mjesne zajednice Šekular ne miruje ni poslije skoro tri godine, niti se u ovom trenutku može pretpostaviti kada bi zemljište moglo da se zaustavi.

Mještanin Šekulara koji živi nedaleko od klizišta, Vesko Davidović, kaže da klizište obuhvata površinu od oko četiri hektara, i da se već približava pojedinim kućama.

“Dvije kuće najdirektnije su ugrožene. Jedna se nalazi sa strane, a druga iznad klizišta, i vlasnici tih kuća ne mogu sigurno mirno spavati, posebno u vrijeme kiša, kada je klizište aktivnije”, kaže Davidović.

On ističe da su mještani ovog šekularskog sela ušli u četvrtu godinu bez rješenja za sanaciju klizišta u dužini od 600 do 700 metara, i širine 80 metara.

“Mi konstantno upozoravamo da je klizište, pored toga što je u potpunosti prekinulo seoski put i ugrozilo više kuća, u nepovrat odnijelo voćnjake i nekoliko hektara obradivog zemljišta”, kaže Davidović.

Prema njegovim riječima zemljište iza klizišta ostalo je potpuno poljoprivredno neupotrebljivo.

“Tu su vlasnici iz osam domaćinstava pretpjeli veliku materijalnu štetu. Zemljište je ostalo talasasto, pa i sve da nije opasno zbog laganog klizanja, više se ne može na njemu ništa obrađivati i saditi”,  kaže Davidović.

On je objasnio da se odmah poslije prve pojave klizišta opštinska Agencija za izgradnju angažovala i napravila potporni zid dužine 40 metara.

 (Foto: RTCG)

„Ako vjerujete klizište je taj veliki betonski potporni zid, kada se opet pokrenulo u vrijeme velikih kiša, pomjerilo kao granu i odguralo skoro do kanjona „, rekao je Davidović.

Iz lokalne uprave ranije su saopštili da se radi o izuzetno složenom problemu čije rješavanje iziskuje velika sredstva.

“Stručnjaci sa Geološkog instituta su još prije dvije godine obišli klizište u Šekularu i dali preporuke za izvođenje određenih radova. Ti radovi podrazumijevali su samo ponovni proboj puta u dijelu klizišta, dok druge intervencije, zbog specifičnosti terena, zahtijevaju dodatna geološka istraživanja, zašta su potrebna  i velika materijalna sredstva”, objasnili su lokalne uprave.

Mještani Šekulara ističu da je potrebna veće podrška i sa državnog nivoa, kako bi se ovaj problem riješio, i da nije dovoljno samo probijanje puta koji vodi do domaćinstava iza klizišta.

“Mora se nešto uraditi da se pomogne stanovnicima Mezgala da se i oni ne rasele. Nekada je u tom selu u jednom dmaćinstvu bilo po dvadeset članova, a sada u čitavom selu je ostalo dvadeset domaćinstava”, kaže Davidović.

Uzrok klizišta koje se prije više od tri godine pokrenulo za sada nije poznat, ali se pretpostavlja da je izazvano podzemnim vodama.

 “Naravno da je i prekomjerna sječa i eksploatacije šume uticala i na ovo, kao i na mnoga druga klizišta. Najgore je što se klizište ne smiruje i samo se širi”, upozorava Davidović.

Beranska mjesna zajednica Šekular medijski je poznata po tome što je na njenom području kompanija “Hidroenergija Montenegro” izgradila četiri male hidroelektrane, a istoimena rijeka nestala je u cijevima koje vode od jedne do druge Mhe.

Mještani ovog dijela beranske opštine podsjećaju na velika obećanja koja su vlasnici hidrolektrana tada davali, a na kraju od svega nije bilo ništa i lokalna zajednica, osim štete, nikave koristi nije vidjela.

Oni zato smatraju da bi i ova kompanija imala obavezu da pomogne u rješavanju problema sa klizištem u selu Mezgale, ali da ne pokazuje interesovanje.

 “Mezgale je prvo selo na koje se nailazi kada se krene od grada prema Šekularu. Glavni put nije ugrožen, i oni se ne sjekiraju dok god nisu ugrožene male hidrolektrane i dok mogu nesmetano da saobraćaju do njih”,  kaže Davidović.

foto:RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA