Berane: Hemikalije u Rudešu potencijalna ekološka bomba

Potvrda sa zvanične adrese da se u krugu Industrijske zone na Rudešu nalaze opasne hemikalija, koje su korišćene u različitim proizvodnim procesima, izazvala je oštre reakcije građana, koji od nadležnih traže da detaljno ispitaju šta se sve nalazi u skladištima nekadašnjih fabrika.

– Potvrdile su se tačnim glasine da se nedaleko od naših kuća, u Industrijskoj zoni na Rudešu, nalaze opasne hemikalije, odnosno da je tamo skladištena ekološka bomba koja u svakom momentu može da eksplodira. Zato pozivamo nadležne inspekcije da utvrde šta se nalazi u magacinima na Rudešu, javno saopšte istinu o skladištenim hemikalijama i preduzmu neophodne mjere u cilju zaštite lokalnog stanovništava – kazao je mještanin Beransela Milić Simonović.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić nedavno je potvrdio da u bivšoj Fabrici celuloze i papira u Beranama postoji određena količina opasnih hemikalija, što su vlasnici ove fabrike ranije demantovali. Gazdić je kazao da je prošle godine iz Crne Gore izvezeno 85 tona opasnih hemikalija, a da se pretpostavlja da je ostalo oko 200 tona takvih materija. Naglasio je da se radi o aproksimativnoj procjeni i da je egzaktnih podataka u ovom trenutku teško ili nemoguće doći.

– Agencija raspolaže informacijom da se određena količina hemikalija nalazi u bivšoj fabrici celuloze i papira u Beranama – naglasio je Gazdić.

Uznemirenost mještana u blizini Industrijske zone na Rudešu postala je veća kada je nedavno u dijelu nekadašnjih pogona fabrike Celuloze i papira izbio požar i kada se gusti dim širio do centra grada. I pored toga što je saopšteno da su tom prilikom gorela burad sa bitumenom, mještani sumnjaju da su se tu nalazile i neke druge materije štetne po ljudsko zdravlje.

– Ako je zvanično rečeno da na više lokacija na Rudešu postoje zaostale otrovne materije, onda to dodatno izaziva paniku. Obaveza nadležnih institucija i agencija je da ovu stvar ispitaju detaljno i uklone opasne materije, jer ovdje narod zbog takvih saznanja ne može mirno da spava – kazao je predsjednik Mjesne zajednice Beranselo Slobodan Lončar.

Priču koja je kružila decenijama da se u krugu nekadašnje Fabrike kože „Polimka“ u Beranama, koju je privatizovala podgorička kompanija „Kips“, nalaze na desetine tona opasnih otpadnih supstanci korišćenih u procesu prerade i štavljenja kože potvrdili su prošle godine iz Agencija za zaštitu životne sredine. Iz ove institucije su tada saopštili da su u saradnji sa preduzećem „Hemosan“ iz Bara sa tog prostora uklonili 85 tona opasnih hemikalija.

– Agencija za zaštitu životne sredine, sagledavajući sve činjenice i okolnosti, a prvenstveno ozbiljnost zatečene situacije i opasnost od daljeg neadekvatnog skladištenja supstanci koje su bila prijetnja zdravlju ljudi, riješila je problem uklanjanjem hemikalija partnerstvom sa Hemosanom iz Bara. Hemosan je uklonio oko 85 tona opasnih hemikalija – kazali su iz Agencije.

Ugrožena izbjeglička naselja

Nedaleko od Industrijske zone na Rudešu danas se nalaze velika izbjeglička naselja sa hiljadama žitelja. Oni navode da im nije svejedno kad slušaju priče da se samo na stotinu metara od njih nalaze materije opsane po ljudsko zdravlje.

– Mi ne znamo tačno šta se krije u krugu bivših fabrika. Međutim, svakodnevno slušamo da tamo ima svašta, pa i zaostalih otrovnih materijala. Takođe, slušamo da bi u slučaju da se ti materijali zapale, došlo do uništavanja naših naselja. Sve to kod nas, pored toga što živimo na ivici egzistencije, stvara strah. Zato molimo da se ukloni sve što je opasno, kako bismo mogli normalnije da živimo. Ljudi moraju da shvate da je ovo ozbiljna stvar – poručili su iz izbjegličkog naselja Riversajd.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA