Bečić: Profesionalni i nezavisni mediji su bastilja istine i slobodne riječi

Svim novinarkama, novinarima i zaposlenima u medijima u Crnoj Gori upućujem iskrenu čestitku povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, kazao je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

– Profesionalni i nezavisni mediji su bastilja istine i slobodne riječi. Njihov dopinos slobodi govora, kao ljudskom pravu na kom počiva demokratija je nemjerljiv, što podstiče i društvo u cjelini da se bavi svim ključnim pitanjima koja unaprijeđuju demokratske procese, ali i da otkriva sve svoje mane, u čijem rješavanju mediji, zdravim pritiskom, igraju ključnu ulogu. Nezavisna uređivačka politika osnov je zdravog razvoja svakog medija koji želi da ima poštovanje medijske scene, ali i crnogorskih građana, koji svoje povjerenje u potrazi za istinom i pouzdanim informacijam daju najboljima – kazao je Bečić.

Dodao je da se vijek treba prisjetiti svih onih hrabrih novinarki i novinara koji su položili svoje živote za slobodnu novinarsku riječ i onih čiji su životi nebrojeno puta bili ugroženi samo zbog toga što svoj posao rade u skladu sa etičkim i moralnim standardima, tragajući za onim što nam je najpotrebnije, istinom.

– Njihova žrtva nam stvara dodatnu odgovornost i obavezu da sve svoje kapacitete usmjerimo na to da se oni osjećaju sigurno i djeluju u društvu gdje sloboda nema cijenu – poručio je u saopštenju.

NIKŠIĆ PROGNOZA