Bar: Diplomatska jedriličarska regata „Ambasadori na brodu“

Diplomatska jedriličarska regata „Ambasadori na brodu“ održana je juče u Baru povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja Republike Turske.

Na platou barske marine, održan je i bogat muzičko-zabavni program u okviru kojeg su nastupili folklorni ansambl KUD „Jedinstvo“, pop-rock bend „Grim“,  kao i turska interpretatorka Guldeniz San, dok su svi posjetioci uživali u solističkom koncertu crnogorske umjetnice Nine Strugar.

Učesnici regate su se takmičili vozeći tradicionalne drvene barke iz Kalafatske radionice „Bokovac“, od akvatorijuma u barskoj marini pa duž obale.

Jednoiposatno jedrenje u dvije grupe, realizovano je po međunarodnim regatnim pravilima (WS) , pravilima klasa i uputstvu za jedrenje, uz nadzor predsjednika Jedriličarskog saveza i sudija. 

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da su upravo organizacijom pomenute regate potvrdili kosmpolitski karakter barske opštine.

„Čast je što ove godine imamo priliku da ovaj događaj, koji je tradicionalan u Baru, organizujemo i uz podršku ambasade Republike Turske koja proslavlja 100 godina od osnivanja Turske, Privredne komore te zemlje u Crnoj Gori i svih ostalih sponzora i prijatelja koji su pružili svesrdnu zalazaka u kojima smo svi bili u prilici da uživamo jedreći ovim parčetom našeg mora“, poručio je on.

Ambasador Turske u Crnoj Gori kazao je da u Baru uvijek pronađe nešto novo i zanimljivo, te da da je jedan od ciljeva organizacije Regate bio upravo promocija Bara.

“Sve je počelo u moru, život je počeo u moru, civilizacije su se proširile oko mora, a sada nam jedna od najznačajnijih dužnosti da ljubav prema moru koju smo naslijedili od naših roditelja i drugih prenesemo na mlađe generacije. Stoga smo današnji dan posvetili tome. Drugo, želimo da promovišemo bilo koji sport u Crnoj Gori i imamo interkulturne relacije što smo takođe postigli i zbog čega sam jako srećan”kazao je on.

Pohvalivši klub “Bokovac”, ambasador je istakao značaj Turske privredne komore bez koje organizacija događaja ne bi bila moguća.

“Dok smo planirali ovaj događaj imali smo nekoliko ciljeva. Prvi je obilježavanje 100 godina od osnivanja Republike Turske, drugo, Bar je još jedan crnogorski grad u koji sam zaljubljen, ne znam koliko puta sam bio ovdje, ali svaki put kad dođem, pronađem nešto novo u čemu uživam. Naš drugi cilj je stoga bio da promovišemo Bar. Treće i vjerujem još važnije jeste da promovišemo klub “Bokovac”, poručio je ambasador.

Prema riječima ministra sporta i mladih Vasilija Laloševića, posebnost regate ogleda se u činjenici da se ona održava, kako kaže, u najljepšem primorskom gradu.

„Koristim priliku i da pozdravim porodicu Bokovac i da im čestitam na predanom trudu i radu, te da poručim da je bilo posebno zadovoljstvo vidjeti njihove drvene barke kako plove barskim zalivom. Današnji događaj je nesumnjivo pravi pokazatelj ka čemu treba da usmjerimo pažnju u našem gradu, a to je formiranje jednog snažnog jedriličarskog kluba koji će služiti na ponos svima nama“, kazao je Lalošević.

Današnja regata istinski slavi diplomatiju, kazao je Burhan Genc predsjednik Turske privredne komore u Crnoj Gori i dodao da mu predstavlja izuzetnu čast što na istoj prisustvuje.

„Povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja Republike Turske , ovaj događaj potvrđuje moć dijaloga, partnerstva i prijateljstva u svijetu diplomatije. Slaveći vijek postojanja, Republika Turska stoji kao sjajan primjer demokratije, snage i progresa. Riječ je o naciji koja je prevazišla brojne izazove kako bi isplivala kao luča nade i inspiraija narodima širom svijeta. Ponosni smo danas na činjenicu da turska dijaspora ima snažnu ulogu u jačanju saradnje i razumijevanja na internacionalnoj pozornici“, rekao je on.

Kalafatska radionica „Bokovac“traje još od davne 1963. a iza nje su uspjesi, rast flote, usavršavanje vještina izrade, te je vremenom postala nacionalni brend i kulturno nematerijalno države Crne Gore, riječi su Miroslavke Lale Bokovac.

„Naši počeci su bili teški, ali su prijatelji uvijek bili uz nas, te nam je put uspjeha uz njih bio lakši. Ovim putem želim da se zahvalim našim prijateljima iz Hrvatske. Takođe, posebno se zahvljujemo Opštini Bar, bez čije podrške bi bilo nemoguće prirediti događaj ovih razmjera i ovako bogatog sadržaja. Na nama je da gradimo nove barke koje same pričaju svoju priču novim generacijama i da ih pokazujemo na ovakvim i sličnim događanjima u Crnoj Gori i po svijetu, gdje smo odavno prepozati po kvalitetu izrade i umijeću jedrenja“, poručila je ona.

Foto: Mediabiro

NIKŠIĆ PROGNOZA