Badnji dan po gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva i sve crkve zapadnog obreda večeras slave Badnje veče, najavljujući sjutrašnji Božić, praznik rođenja Isusa Hrista. 

Čitav Badnji dan, pravi porodični praznik, provodi se u pripremama za ponoćnu misu. Prije odlaska u crkvu, uz obilje običaja različitih od grada do grada, od države do države, porodica se okuplja za prazničnim stolom.

U katoličkim krajevima večera je obično posna, čak mnogi ne jedu ništa do večere, koja obično dugo traje. Pri kraju dolaze čestitari, koji, kao pastiri, najavljuju dolazak Božića.

Tradicionalno, u toku večeri stiže i Deda Mraz, koji ostavlja poklone ispod ukrašenih jelki. Potom se odlazi u crkvu na ponoćnu misu.

U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se djelovi Jevanđelja o Hristovom rođenju, događaju u Vitlajemu koji je promijenio istoriju čovječanstva.

Na Badnje veče i Božić katolički vjernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlajem prateći 40 dana najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Rođenja.

Ova dva praznika prilika su za vjernike da, slaveći svake godine dan Hristovog rođenja, sebe dožive kao ponovo rođenog, novog čovjeka.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA