Autobuska stanica u Beranama i dalje van funkcije: Ulica jedino rješenje za prihvat putnika

Ni nakon više od dvije godine nije se došlo do rješenja na osnovu kojeg bi se autobuska stanica u Beranama, kao sastavni dio preduzeća „Simon vojaža“ u stečaju, stavila u ponovnu funkciju. Zato brojni autobusi koji prolaze kroz Berane, grad koji predstavlja najveće saobraćajno čvorište na sjeveru Crne Gore, za ukrcavanje i iskcavanje putnika koristiti improvizovano autobusko stajalište postavljeno nedaleko od zatvorene stanice. Na taj način stvaraju se saobraćajne gužve u ovom dijelu grada, a ni bezbjednost učesnika u saobraćajnu nije regulisana na odgovarajući način. Inače, preko Berana uglavnom saobraćaju svi autobusi koji se sa područja Srbije i Kosova upute ka unutrašnjosti i primorju Crne Gore.

Iz Opštine ponavljaju da je poražavajuće što je autobuska stanica tako dugo van funkcije. Međutim, navode, da rješavanje ovog pitanja nije u njihovoj nadležnosti.

–To što autobuska stanica ne radi predstavlja veliki problem, ne samo za stanovnike Berana, nego i susjednih opština. U datim okolnostima mi smo jedino mogli da obezbijedimo privremeno stajalište za autobuse. Znamo da to nije dobro rješenje, ali to je jedino što možemo s obzirom da se autobuska stanica nalazila u privatnom vlasništvu Ostaje da se nadamo da će na sledećoj licitaciji neko kupiti autobusku stanicu i vratiti je u nekadašnju funkciji, jer je to od opšteg značaja – odgvorili su iz lokalne uprave na pitanje „Dana“ kada će Berane imati u funkciji autobusku stanicu.

Proces prodaje preduzeća „Simon vojaž“, a samim tim i autobuske stanice, zastao je poslije dešavanja u Privrednom sudu, odnosno kada je uhapšen stečajni upravnik ove kompanije Saša Zejak. On je prodaju „Simon vojaža“ oglašavao šest puta, da bi njena vrijednost na poslednjoj licitaciji koju je on zakazao pala na 700.000 eura. Novi stečajni upravnik Lado Šekularac poništio je sve radnje koje su u tom postupku sprovedene i za prodaju dva puta oglasio samo autobusku stanicu, i to po cijeni od 920.000 era, Međutim, ni na jednoj licitaciji nije bilo zainteresovanih. Od Šekularca, koji je ranije izjavio da se ponuđena cijena neće mijenjati ni na sledećoj licitaciji, nijesmo mogla saznati da li je u međuvremenu bilo interesenata za kupovinu autobuske stanice.

Stečaj u „Simon Vojažu“, najvećoj autoprevoznoj kompaniji na sjeveru države, uveden je nakon što su radnici prije toga godinu dana štrajkovali i tražili da im se isplate zarade i druga potraživanja.

Radnici „Simon vojaža“ tri godine bez plate

Bivši radnici „Simon vojaža“ podsjećaju da tri godine nijesu primali plate i da im za taj period nijesu uplaćivni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Napominju da su tu i neisplaćene dnevnice, regresi i što šta drugo. Ipak, nadaju se da će se pronaći neko ko će preduzeće ponovo staviti u funkciju.

-Nakon više od godinu dana prekinuli smo štrajk jer je u preduzeće napokon uveden stečaj. Smatrali smo da je to trebalo da se uradi mnogo ranije, s obzirom da je u međuvremenu dobar dio raspoložive imovine otuđen. Očekijemo da će se konačno javiti kupac koji želi da ovo preduzeće postavi na noge i da organizuje prevoz putnika. Ubijeđeni smo da ova firma može da radi, samo ako se u taj posao uđe pošteno i odgovorno – naglašava Nenad Radičević predstavnik radnika.

Izvor, foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA