„Apelujemo na ministra Jokovića da zaštiti zaposlene Uprave od zlih namjera pojedinaca iz njegovog ministarstva“

Reprezentativni sindikati koji predstavljaju sve zaposlene u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima po dogovoru uputili su ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimiru Jokoviću prošle sedmice predlog Sporazuma o novom Zakonu o šumama na potpisivanje.

„Predloženi Sporazum od strane reprezentativnih sindikata sadrži tri ključne tačke, koje su i dogovorene na sastanku sa ministrom. Naime, prva tačka podrazumjeva da Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, čije će sjedište ostati u Pljevljima, zadržava sve svoje dosadašnje nadležnosti izuzev iskorišćavanja i eksploatacije šuma, koje će biti u nadležnosti novoformiranog preduzeća, pri čemu broj zaposlenih u Upravi neće biti manji od trenutnog broja, koji je predviđen važećom sistematizacijom. Zatim, druga tačka Sporazuma predviđa da zaposleni u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima neće biti u obavezi da radni odnos nastave u novoformiranom preduzeću, osim ako to ne bude izraz njihove slobodne volje, dok treća tačka Sporazuma podrazumjeva da će se novoformirano preduzeće baviti isključivo iskorišćavanjem i eksploatacijom šuma, dok Uprava zadržava sve ostale nadležnosti u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Uprave, kako ističu, profesionalno i odgovorno ukazuju na manjkavosti predloženog zakona, međutim, naglašavaju, već juče su sve dobre namjere kako predstavnika sindikata, tako i stručnih službi Uprave na sastanku sa predstavnicima resornog ministarstva omalovažene i odbačene.

„Naime, i pored dogovorenih i usaglašenih smjernica na sastanku kod ministra Jokovića, održanom 07. juna 2024. godine u Podgorici, juče su predstavnici ministarstva, predvođeni sa načelnikom Rankom Kankarašom, insistirali i istakli da promjena u Predlogu Zakona o šumama ne može i neće biti, čime je još jednom potvrđena bojazan naših zaposlenih. Juče je potvrđeno da od pojedinaca iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od početka ovog procesa nije uvažavano, kao ni sada mišljenje struke, da je javnosti, ali i uvaženom ministru Jokoviću konstantno servirana iskrivljena slika o Upravi, sa neosnovanim opaskama da zaposleni Uprave opstruiraju evropske integracije i na ovaj način sprovode politički inženjering“, dodaju oni.

Iz ovih razloga, još jednom javno apeluju na Jokovića, koji je, kako kažu, do sada jedini pokazao dobru volju i želju da se dođe do kvalitetnog rješenja, da u što kraćem roku potpiše poslati predloženi Sporazum.

„I zaštiti zaposlene Uprave od zlih namjera pojedinaca iz njegovog ministarstva koji imaju za cilj da unište i Upravu i crnogorske šume kao što rade godinama, ali i da dovedu egzistenciju zaposlenih Uprave u pitanje. Vjerujemo da će ministar Joković i ovoga puta imati sluha za naše apele i ispitati neprofesionalno i neodgovorno ponašanje i samovolju pojedinih službenika ovog ministarstva, koji aktivno odbijaju naše sugestije, partnersku saradnju, rade na sabotaži pronalaska najboljeg zakonskog rješenja i u cilju definitivnog uništenja Uprave i njenih zaposlenih“, zaključuju oni.

foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA