Alternativa Crna Gora podnijeće 170 prijava zbog lažnih diploma, najviše protiv medicinara

Koordinator U Alternativa Crna Gora Zarija Pavićević kazao je juče za „Dan“ da je većina od 170 sumnjivih diploma, zbog kojih su najavili podnošenje krivičnih prijava, četvrtog stepena medicinske stručne spreme.

Najveći broj sumnjivih diploma, kako tvrdi Pavićević, odnosi se na zaposlene u zdravstvu i prosvjeti. Upitan imaju li povratnu informaciju iz pljevaljskog tužilaštva povodom prijava koje su prije dvije godine podnijeli protiv više od 50 zdravstvenih radnika u tom gradu, Pavićević kaže da imaju saznanja da ODT preduzima korake iz svoje nadležnosti. On je najavio da će broj prijava protiv zaposlenih u pljevaljskoj bolnici i Domu starih biti uvećan.

– Ono što je veoma bitno i sa čime bi javnost svakako trebala da bude upoznata jeste da smo dubljom analizom, opsežnijim istragama, ustanovili da stanje medicinskog kadra nije idealno u više opštih bolnica i domova zdravlja u Crnoj Gori. U fokusu našeg djelovanja u budućem periodu svakako će biti Opšta bolnica Nikšić, Opšta bolnica Berane, Opšta bolnica Bar i Dom zdravlja Budva. Većina sumnjivih diploma je četvrti stepen medicinske stručne spreme, što je veoma zabrinjavajuće jer ti ljudi obično dijele terapije i najviše vremena provode sa pacijentima – kazao je Pavićević.

Po njegovim riječima, u prosvjeti imamo problem koji će tek da eskalira za nekoliko decenija, kada ćemo imati neke nove odrasle ljude koji neće raspolagati ni osnovnim opštim znanjem, a biće neki novi rukovodeći kadar, doktori, direktori itd.

– Nakon famozne kovid godine, kada su učenici izgubili mnogo po pitanju znanja, nastavilo se sa lošom praksom, jer dostina onih koji treba da ih nauče svemu i stvore ljudski potencijal za razvoj naše države ne raspolažu tim kapacitetima. Većina tih spornih profesora ima obrazovne isprave sa skoro istih adresa obrazovnih ustanova iz okruženja. Naš prosvjetni kadar nerijetko bira Banjaluku, Sarajevo, Brčko,Kragujevac itd. – rekao je Pavićević.

On je podsjetio da se Alternativa Crna Gora već duži niz godina bavi lažnim diplomama.

– Sa sigurnošću mogu da kažem da Alternativa, nakon državnog aparata, ima najveću bazu obrazovnih isprava, koju smo sakupljala godinama u koordinaciji sa ljudima koji žele da daju doprinos ovoj borbi, putem zahtjeva za slobodan pristup informacijama, institucionalno… Većina sumnjivih obrazovnih isprava dolazi sa istih adresa. Već sam u tom kontekstu pomenuo određene gradove, a pomenuo bih i univerzitete iz Beograda, Novog Sada, Prištine, Zvečana, Tutina, Prijepolja, Novog Pazara i mnoge druge. Na osnovu višegodišnjeg iskustva, već nakon prvog uvida u obrazovnu ispravu možemo da odredimo da li je validna ili nije, te na taj način i odvajamo one isprave koje će ići na dalju provjeru – objašnjava Pavićević.

On je dodao da imaju dobru saradnju sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, kao i sa Ministarstvom zdravlja, te da vjerujuju da će raditi svoj posao kako treba.

– Imali smo sastanak sa ministarkom prosvjete Anđelom Jakšić Stojanović i u budućem periodu biće konkretizovane obaveze i plan djelovanja u rješavanju ovog gorućeg problema u našem društvu. Veoma je bitno, zapravo od najveće važnosti u našoj daljoj borbi, da naglasim da je nacrt novog zakona o priznavanju inostranih isprava u pripremi i da će nam kao takav pružiti mnogo veće mogućnosti u lociranju službenika sa lažnim diplomama, koji godinama uništavaju naš sistem – istakao je Pavićević.

Kako je naglasio, veoma je bitno da zdravstveni radnik bude stvarno neko ko je kvalifikovan za to, da prosvjetni radnik bude neko za ponos.

– Sve dok se ne uredi sistem do mjere da možemo da se ponosimo takvim kadrovima, Alternativa Crna Gora sigurno neće stati. Svako lice mora odgovarati za svoje postupke i svako od njih mora snositi odgovornost u skladu sa zakonom – poručio je Pavićević.

Policijski tim četiri godine nije ništa otkrio

Javnost bi morala da zna da je 2020. godine Uprava policije formirala tim za internu istragu o lažnim diplomama u okviru svoje institucije i da nakon sad već četiri godine nisu otkrili – vjerovali ili ne – nijednu takvu diplomu. Te radne grupe su formirane da bi se čak i pravno formalno mogao izvlačiti dodatni novac za nerad, kao da već ne plaćamo skupo i preskupo lažne diplome u sistemu. Alternativa će nakon izmjene zakona i kompletiranja dokumentacije svih 170 slučajeva predati nadležnim institucijama dokaze za dalju provjeru i postupanje, kazao je Pavićević.

Foto: elements.envato

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Tutin ,medicinske sestre
visu i visoku spremu, a za diplomu u Beograd
Odmah koeficijenat i plata 1000
A znanje O!

NIKŠIĆ PROGNOZA