(VIDEO) Alfa centar i 35mm obilježili Dan zaštite ličnih podataka

U susret obilježavanju 28. januara Međunarodnog dana zaštite privatnosti podataka o ličnosti Alfa centar je u saradnji sa NVO 35mm organizovao predavanje “Mobilni telefoni I moji podaci” sa ciljem podizanja svijesti i znanja mladih o značaju zaštite ličnih podataka. Predavanje je realizovano u sali Skupštine opštine Nikšić pred oko 100 nikšićkih osnovaca završnih razreda.

“Imajući u vidu da na internetu postoji sve veći broj usluga ili aplikacija, za čije se korišćenje ili pristup od korisnika traži da unesu svoje lične podatke poput imena i prezimena, broja platne kartice, saglasnost pristupanju drugim servisima ili podacima na uređaju i slično, važno je razumjeti ovaj pojam, imati prave informacije i znati koristiti dostupne alate kako podaci ne bi bili nezaštićeni, zloupotrebljeni ili ukradeni”, rekla je Nada Jaredić, projektna menadžerka u ALFA Centru, dodajući da je više nego ikada potrebno svima onima koji rukuju podacima o ličnosti poslati jasnu poruku da privatnost nije privilegija, već naše ljudsko pravo.

Ona je kazala da ALFA Centar već duži period apostrofira ali i radi na unapređenju digitalne pismenosti kao izuzetno relevatne vještine digitalne ere. “Prepoznajući snagu ovih alatki, trudimo se da edukujemo vas mlade o savjesnoj i bezbjednoj upotrebi digitalnih platformi, kao i pravima i obavezama koje imate u ovoj sferi. Takođe, radimo aktivno na polju unapređenja medijske pismenosti kako bi kod vas razvijali sposobnost kritičkog vrednovanja informacija,”kazala je Jaredić.

Predavanje je održala edukatorka medijske I digitalne pismenosti Snežana Nikčević, iz NVO 35mm.

“Razumjeti prije svega na koji su način naši podaci korišćeni u online prostoru, ali i na koji način mogu biti izloženi različitim zloupotrebama nije tema o kojoj često govorimo i  promišljamo, prije svega jer su nam mobilni uređaji i korišćenje interneta i različitih aplikacija već neko vrijeme dio svakodnevice. Pogotovo ako govorimo o mladima školskog uzrasta koji su praktično rođeni u vremenu gdje se višečasovna svakodnevna upotreba telefona negdje podrazumijeva kao učešće u socijalizaciji na različitim nivoima. Zato je važno da bar u ovom formatu, ali i kroz druge vrste neformalnih edukacija razgovaramo sa mladima na teme privatnosti i zaštite podataka, kako bi ih podstakli da razvijaju kritičko mišljenje i razmisle o tome zašto, na koji način, i u koje svrhe daju pristup svojim uređajima i podacima i na koji način se to može upotrijebiti ili zloupotrijebiti”,kazala je Nikčević.

Predavanju je prisustvovalo oko 100 osnovaca završnih razreda iz OŠ “Braća Ribar”, “Ratko Žarić”, “OIga Golović” i “Braća Labudović”.

Predavanje je takođe održano kao proizvod uspješne saradnje organizacija na projektu “Šta (ni)je sajber nasilje?” koje sprovodi ALFA Centar, a koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska Unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, ReLOad2 program realizuje se u partnerstvu sa lokalnim samoupravama među kojima je i klaster Zajedno Nikšić i Plužine.

foto:Alfa Centar

Video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA