Albanska alijansa: Neprihvatljiva akcija policije u Ostrosu, MUP da objasni

Iz koalicije Albanska alijansa saopštili su da su informisani od mještana iz Ostrosa kako su specijalne jedinice policije Crne Gore izvršile provjeru u nekoliko kuća, u selima u Ostrosu, uz tvrdnje da se radi o sprečavanju nelegalnog prometa duvana.

„Ovom prilikom, od porodica gdje je izvršena provjera, domaćini su pozvani da se jave Tužilaštvu u Baru radi davanja izjave. Nakon obavještenja o slučaju, poslanik Genci Nimanbegu, juče 16.juna, zajedno sa potpredsjednikom Demokratske partije Fitim Dragom, potpredsjednikom Nove demokratske snage Forca Sabri Salajem i predsjednikom ANS Faik Nikaom, obišli su Krajinu kako bi se direktno informisali od mještana o ovom slučaju. Iz razgovora sa mještanima Krajine, potvrđeno jeda se ovakvi događaji u Krajini nikada ranije nisu dešavali i da je to neprihvatljiva i nečuvena akcija“, navodi se u saopštenju Albanske alijanse.

U ovoj akciji policije stanovnici, kako se naglašava, radnici Krajine tretirani su kao kriminalci ili terorističke grupe samo zato što se bave uzgojem i prodajom duvana koji sami proizvode, djelatnost koja se vjekovima prenosi sa koljena na koljeno.

„A ni u jednom političkom sistemu do sada im nije bila zabranjena proizvodnja i prodaja duvana kojeg sami proizvode. Prema njihovim riječima, ovo je oblik psihološkog i ekonomskog pritiska na ono malo autohtonih Albanaca koji i danas žive u Krajini. Psihološki pritisak ima veze sa njihovim strahom na način da i ono malo porodica koje je ostalo razmisli o svojoj budućnosti u Krajini, dok je ekonomski pritisak zato što im je napadnuta jedina profitabilna privredna djelatnost koja im je ostala“, piše u saopštenju. 

Neprihvatljivo je, kažu, da državne strukture Crne Gore vrše ovakve kontrole nad područjem koje je decenijama bilo potpuno nerazvijeno bez vodosnabdijevanja.

„Bez adekvatne infrastrukture, bez investicija, bez radnih mjesta, koje je većina stanovništva sada napustila, a sada trpe takvu policijsku akciju, kao da su kriminalci. Po istoj logici, kada bi se izvršio upad u svaku porodicu u Crnoj Gori koja se bavi proizvodnjom rakije (pečenje rakije), proizvoda koji je država stavila na listu akciznih proizvoda, možda bi naša reakcija bila jednostrana i nepotrebna. Pošto se ovaj događaj desio tek nekoliko dana nakon izbora, ne želimo da ga posmatramo kao kaznu starosjediocima Krajine. Narednih dana očekujemo adekvatne informacije i pojašnjenja od svih državnih institucija, počev od Ministarstva unutrašnjih poslova, Tužilaštva i drugih institucija za sprovođenje zakona, kako bi se ovaj slučaj što prije javno rasvijetlio i kako bi se saznali motive i uzroke takve akcije, kao u filmovima“, rekli su iz Albanske alijanse.

Foto: Albanska alijansa:

NIKŠIĆ PROGNOZA