Adžić sa direktoricom CEPOL-a: Podrška jačanju kapaciteta u borbi protiv svih oblika kriminala

Ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić sastao se u Tirani sa izvršnom direktoricom Agencije Evropske unije za obuke u području sprovođenja zakona (CEPOL) Marijom Montserat Marin Lopez.

Kako je saopšteno iz MUP-a, sagovornici su iskazali zadovoljstvo zbog izuzetne saradnje MUP-a i CEPOL-a, posebno ističući uspjeh regionalnog projekta „Partnerstvo protiv kriminala i terorizma na Zapadnom Balkanu“ WB PaCT, koji je usmjeren na jačanje kapaciteta zapadnobalkanskih zemalja u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

„Obuke koje su do sada sprovedene obuhvataju širok spektar bezbjednosnih tema, kao što su borba protiv krijumčarenja migranata, krijumčarenja droga i oružja, trgovine ljudima i sajber bezbjednost, i bile su izvrsna prilika  za edukaciju službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, te će produženje ovog projekta do kraja februara naredne godine biti od velikog značaja za Crnu Goru“, poručio je Adžić. 

Tokom sastanka, Adžić je direktoricu informisao da su CEPOL-ove obuke uvrštene u Plan obuka Ministarstva unutrašnjih poslova za 2023. godinu čime smo, kako je kazao, potvrdili da smo kredibilan partner koji uvažava ekspertize koje CEPOL obezbjeđuje u cilju unapređenja rada policijske službe.

„Takođe, činjenica da su predlozi naših kontakt tačaka iz prethodnog perioda usvojeni u odnosu na uključivanje predstavnika tužilaštva u CEPOL-ove aktivnosti bila je važna radi sprovođenja zajedničkih istraga i eventualnog formiranja zajedničkih istražnih timova“, kazao je Adžić.

Kako je dodao, imajući u vidu sve benefite regionalnog projekta „Partnerstvo protiv kriminala i terorizma na Zapadnom Balkanu“ WB PaCT, nastavak bi bio od izuzetnog značaja za Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova, prepoznajući potencijal koji pruža  dugoročno usavršavanje policijskih službenika i u narednom periodu ostaje otvoreno za učešće u svim aktivnostima koje će doprinijeti tom cilju“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: MUP

NIKŠIĆ PROGNOZA