Adžić: Nekontrolisano dovođenje stranaca može imati negativne posljedice po bezbjednost i ekonomiju

Nekontrolisano dovođenje stranaca može imati brojne negative posljedice, a prije svega po bezbjednost, demografiju, ekonomiju i evropski put Crne Gore, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Istakao je da u MUP-u imaju razumijevanje za potrebe poslodavaca ali moramo zaštititi bezbjednost i EU put Crne Gore.

– U periodu od 01.01. do 28.04.2023. godine Sektor granične policije dao je mišljenje na 501 zahtjev za izdavanje vize tipa D radi rada, za državljane država koje su pod viznim režimom. U najvećem broju slučajeva radilo se o državljanima Indije, Kine, Egipta, Bangladeša i Nepala. Saglasnost za izdavanje vize tipa D radi rada data je za 228 lica, dok za 273 lica nije data saglasnost – saopštio je Adžić.

Saglasnost za izdavanje vize tipa D radi rada, kako dodaje, daje se za strance koji dolaze iz država koje nijesu visoko na listi država čiji su državljani registrovani kao neregularni migranti.

– Takođe, saglasnost za vize tipa D radi rada daje se za strance koji već posjeduju međunarodno radno iskustvo i koji dolaze radi rada kod poslodavaca koji imaju kontinuitet poslovanja i posjeduju finansijska sredstva koja garantuju povratak stranaca u matične države u slučaju zloupotreba. Ovakvim postupanjem nastojimo ograničiti potencijalne negative posljedice u odnosu na migracije i bezbjednost, ali i izaći u susret poslodavcima – dodaje on.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA