Advokati čekaju na potpis Mila Božovića

Opština Budva predala je novi kontingent dokumenata Višem sudu u Podgorici zatraživši saglasnost da budu dostavljeni pritvorenom gradonačelniku Milu Božoviću na potpisivanje.

To je “Vijestima” potvrđeno u lokalnoj upravi.

Potpisi Božovića potrebni su kako bi advokati koji zastupaju Opštinu Budva u sudskim sporovima mogli da se pojave na ročištima. Među dokumentima je i par odluka o kompletiranju parcele, koje traže građani, ali i, kako je “Vijestima” rečeno, dostavljeni su i pojedini ugovori sa izvođačima radova i ugovori oko komunalija za čiju validnost je potreban potpis prvog čovjeka Budve

Dokumenta su predata uoči praznika i u lokalnoj upravi očekuju da će kao i prije desetak dana, kada je odobreno da se u spuški istražni zatvor unesu platne liste koje je Božović potpisao i omogućio isplatu zarada za hiljadu zaposlenih, i ovog puta sud odobriti unošenje službenih dokumenata.

Božoviću je pritvor produžen do 13. jula, a gradska uprava iz redova bivšeg Demokratskog fronta (Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Pokreta za promjene) insistira da Božović i dalje bude na čelu grada, te da će mu sva dokumenta i odluke dostavljati u istražni zatvor.

Dok se čeka odluka Višeg suda, u Opštini se spremaju da već početkom naredne sedmice ponovo sudu dostave zahtjev da se Božoviću dostave službena dokumenta, odnosno platne liste za majske zarade.

Božović je prije desetak dana u spuškoj ćeliji potpisao i sedam ugovora lokalne uprave sa firmama koje su prvorangirane na tenderima, čime je aminovao realizaciju investicionog ciklusa, ali i izradu neohopdne tehničke dokumentacije, za šta će biti iz kase grada isplaćeno nešto manje od 420 hiljada eura.

Nakon što je 13. aprila Božović po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšen, zbog sumnji da je dio kriminalne grupe odgovorne za šverc kokaina, što njegova odbrana odbacuje, lokalna uprava se prvo našla u blokadi. Radnicima je prvi put nakon nekoliko godine kasnila zarada, jer nije imao ko da potpiše platne liste, pošto Božović nije imenovao potpredsjendike.

Nakon što su iz gradske administracije uputili zahtjev Višem sudu da se Božoviću dozvoli potpisivanje službenih dokumenata, a to sud odobrio, isplaćene su plate. Da će Božović i dalje ostati na čelu Budve i praktično na ovaj način potpisivati i ubuduće sva bitna dokumenta, potvrdio je na minulom skupštinskom zasijedanju održanom u ponedjeljak i šef parlamenta Nikola Jovanović, koji je ustvrdio da da “na današnji dan ne postoje nikakve zakonske prepreke da Opština Budva, izvršna vlast i zakonodavni dom ne budu potpuno funkcionalni”.

Budvanske Demokrate, odnosno njihov lider Krsto Radović bio je jasan da su Budvi nakon sezone potrebni izbori, dok u opozicionom DPS-u smatraju da je nedopustivo da se na ovakav način upravlja gradom, odnosno da se službena dokumenta unose u zatvor na potpisivanje.

Na opštinskom računu čak deset miliona eura

Opština Budva nalazi se u izuzetno dobroj finansijskoj situaciji, jer je uoči hapšenja Božovića kasa je bila puna, odnosno bilo je oko 11,5 miliona eura. Trenutno na računu metropole turizma je, kako je “Vijestima” rečeno, oko deset miliona eura.

Tokom prethodnih desetak dana, nakon što je odobrena isplata zarada, te transferi ustanovama kulture, sporta i lokalnom mediji, kasa je olakšana za nekih milion i po eura.

Međutim, očekuje se tek sada dobar priliv, kako od naplate komunalija, tako i poreza.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA