Abazović: Za ozbiljnu evropsku državu potrebna zdravstvena zaštita na visokom nivou

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na svečanosti povodom predstavljanja rezultata rada Ministarstva zdravlja poručio je da ne možemo računati da ćemo biti ozbiljna evropska država i razvijeno društvo ako ne budemo imali zdravstvenu zaštitu na visokom nivou. On je takođe istakao da je cilj da poboljšaju materijalni status svih zdravstvenih radnika.

„Dogovor koji smo imali – da će zdravstvo biti u fokusu svih naših zdravstvenih politika i da za zdravstvo moramo da iznalazimo najbolja moguća rješenja, da ne smijemo da se žalimo da nemamo novca, mislim da smo ostvarili“, kazao je Abazović na svečanosti održanoj u Rektoratu UCG.

Poslije 40 – 50 godina u Crnoj Gori su, navodi, počele da se grade nove klinike ali i drugi objekti značajni za zdravstvo.

Podsjetio je na otvaranje i rekonstrukcije brojnih Domova zdravlja širom Crne Gore.

„Posebno moram da čestitam Minsitarstvu zdravlja što nijesu zaboravili osnovni segment zdravstvene zaštite, a to su kadrovi koji rade unutar zdravstvenog sistema. To znači da možemo da imamo najsavremenije bolnice na svijetu, najbolje objekte. Međutim, ako ne budemo imali kadra sve će nam biti uzalud“, dodao je.

Cilj je, kaže, da poboljšaju materijalni status svakog zaposlenog unutar zdravstvenog sistema.

„Ne smijemo da dozvolimo da neki segmenti društva zbog potražnje na tržištu rada dostižu ogromne mjesečne zarade a da država nema strategiju da adekvatno nadoknad sve zdravstvene radnike“; dodao je Abazović.

Ne možemo, kaže, da računamo da ćemo biti ozbiljna evropska država i razvijeno društvo ukoliko ne budemo imali zdravstvenu zaštitu na visokom nivou.

„Za zemlje poput Crne Gore, koje su oslonjene na turizam, moramo osmisliti bolje načine da u toj navali turista imamo zaštćene sve ljude koji borave na našoj teritoriji“kazao je Abazović.

„To je naša vizija i za narednu 2024. godinu. Podrazumijevaće i reformu unutar sistema, ali i logističku podršku. Donijeli smo prvi put i odluku da se formiraju još dva KBC“, dodao je Abazović.

Ne možemo modernu Crnu Goru da koncipiramo kao 1970. – dodao je.

„Crna Gora 21. vijeka u 2023. a nadam se u godinama pred nama mora imati novi koncept odgovaranja svim izazovima koji se tiču zdravstvene zaštite“, poručio je.

Smatra da je MZD pokazalo da ima viziju, te se zahvalio zaposlenima u tom resoru, kao i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Izvor: Dnevno

Foto: Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA