Zvicerov ortak uhapšen u Sankt Peterburgu

Državljanin Holandije Ramazan Keskin, osumnjičen za veze sa crnogorskim „kavačkim“ klanom i pranje novca za tu kriminalnu grupu, uhapšen je u Sankt Peterburgu, prenijeli su ruski mediji.

Kako prenosi sajt „dp.ru“, Keskin je osumnjičen za stvaranje međunarodne kriminalne organizacije i za njim je bila raspisana potjernica na zahtjev Njemačke.

Predstavnici suda u Sankt Peterburgu rekli su da njemačke vlasti navodnog šefa kriminalne grupe optužuju za pranje novca za razne kartele, među kojima je i crnogorski klan „Kavač“.

„Za svoj rad, Keskinovi saučesnici dobijali su od 4 do 6,5% iznosa transfera. Većina zločina počinjena je u Holandiji. Odatle je novac iznošen u gotovini ili preko Njemačke slat transferom u Tursku, Rusiju, Kolumbiju, Paragvaj i druge zemlje“, prenosi ovaj portal.

Portal „47news.ru“ donosi da je Keskin povezan sa „kavčanina“, organizacijom na čijem je čelu Radoje Zvicer, Kotoranin. Ističe se kako je Zvicer napadnut u Kijevu 2020. godine, a pričalo se da je na njega pokušan atentat u Panami prošle godine, prenio je taj portal.

Ističe se i da trenutno nije poznato gdje se nalazi Zvicer.

Prema podacima agencija za sprovođenje zakona u Njemačkoj, od 2017. godine do 2020. godine Keskinovi saučesnici su oprali više od 12 miliona eura, prenosi sajt „dp.ru“.

U Njemačkoj je raspisan evropski nalog za hapšenje. Keskin, koji je i turski državljanin, uhapšen je na željezničkoj stanici u Sankt Peterburgu. Keskinovi advokati tražili su da bude pušten uz kauciju od milion rubalja. Oni su tvrdili da radnje opisane u zahtjevu za ekstradiciju ne potpadaju pod neko krivično djelo predviđeno Krivičnim zakonikom Ruske Federacije.

Pritvor je određen do sredine novembra, dok se ne riješi pitanje ekstradicije.

Foto: 47news.ru

NIKŠIĆ PROGNOZA