„Zvicera vjerovatno kriju njegovi poslovni partneri u Južnoj Americi“

Osumnjičenog vođu „Kavačkog klana“ Radoja Zvicera vjerovatno kriju njegovi poslovni partneri u Južnoj Americi, objavio je slovački portal „aktuality.sk“. Oni su objavili opširan tekst o poslovanju Zvicerove porodice u Slovačkoj uz napomenu da je i njegov pokojni kum Marko Vuković bio među osnivačima jedne od firmi u toj zemlji. Podsjeća se da je Vuković ubijen u Beogradu u januaru 2020. godine, a da je Zvicer u bjekstvu od početka 2021. godine.

Kako se navodi u tekstu slovačkog medija, sedam dana prije ubistva, Marko Vuković je zajedno sa drugim ljudima sa Balkana u Slovačkoj osnovao kompaniju „Nitra Projekt Grup“. Navodi se da je, prema zvaničnim podacima iz registra, balkanska mafija poslovala u više gradova u Slovačkoj. 

Ukazano je da rat dvije brutalne narko-bande sa Balkana – takozvanih „Kavači“ i „Škaljari“, nazvane po mjestima u Kotoru odveo njihove vodeće predstavnike sve do Slovačke. Ovaj slovački portal je o firmama Radoja Zvicera u Slovačkoj izvještvao i prije dvije godine, jer je Kotoranin 2020. godine u toj zemlji osnovano nekoliko preduzeća, sa povezanim licima. 

„Vremenom se pojavilo više informacija o aktivnostima brutalnog kavačkog narko-klana u Slovačkoj. Srpska policija istražila je jedno od ubistava u okviru rata narko mafije, koje se dogodilo 17. januara 2020. godine ispred osnovne škole u ​​Beogradu“, piše slovački portal „aktuality“, uz podsjećanje da se radi o ubistvu Marka Vukovića. 

Kobnog dana, kako se navodi, Marko Vuković, bivši kotorski pomorski kapetan koji se navodno bavio švercom kokaina iz Južne Amerike u Evropu, parkirao je svoj luksuzni terenac ispred jedne od škola u mirnom predgrađu Beograda.

„Tu je sačekao da djeca završe sa časovima i uđu u kola. Iznenada se iza žbunja pojavio maskirani napadač, prišao automobilu i pucao u glavu Vukoviću koji je sjedio za volanom“, navodi se u članku. 

Ističe se da je Vuković bio povezan sa Radojem Zvicerom.

„Radoje Zvicer je u bjekstvu posljednje tri godine, krijući se od policije u različitim krajevima svijeta. On je među najtraženijim kriminalcima na Balkanu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mu je čak prije tri godine objavio rat. Porodica Zvicer je osnovala kompanije i u Slovačkoj. Upravo je Zvicerova uža porodica osnovala nekoliko firmi u Slovačkoj istovremeno sa pokojnim Vukovićem – kojeg srpski mediji nazivaju Zvicerovim kumom. Maja Zvicer, supruga brata Radoja Zvicera, Gorana Zvicera, prva se upisala u privredni registar januara 2020. godine“, napisano je u članku  „aktuality“  portala. 

Maja Zvicer je vlasnica kompanije CGMN, čije je sjedište u iznajmljenim prostorijama u selu Brekov kod Humena. Viktor Mochnač, preduzetnik koji se godinama bavi pružanjem konsultantskih i ekonomskih usluga generalni je direktor njene kompanije. Među djelatnostima je osnivanje ili privremeno upravljanje kompanijama za svoje strane klijente ili investitore.

„Ona je bila ovdje jednom ili dva puta radi obrade dokumenata. Korona kriza je uticala i ograničila poslovanje kompanije. Više od godinu dana me uopšte nije zvala“, opisao je Mochnač prije izvjesnog vremena aktivnosti Maje Zvicer u Slovačkoj“, navodi se u članku. 

Navedeno je da su u Slovačkoj bili poslovno aktivni i Radojeva žena Tamara Zvicer, njen otac Nebojša Saferović i Mitra Ćaćić. 

Slovački portal ističe da je za ubistvo Vukovića u Beogradu optuživan Petar Jovanović iz Srbije, koji je učestvovao u napadu na Radoja Zvicera u Kijevu 2020. godine. 

„Radoje Zvicer je trenutno jedan od najtraženijih kriminalaca na Balkanu. Međunarodnu potjernicu za njim je raspisala Srbija, a kasnije i njegova matična Crna Gora. Opasnog Crnogorca traži Interpol i u bjekstvu je od februara 2021. godine. Vjerovatno ga kriju njegovi poslovni partneri u Južnoj Americi“, navedeno je u članku portala „aktuality“.

Istaknuto je da je između ubistva Vukovića u Beogradu u januaru 2020. godine i neuspjelog pokušaja atentata na Zvicera u Kijevu u maju 2020. godine njihov „Kavački“ klan preduzeo munjevitu odmazdu.

„U Grčkoj su 19. januara 2020. godine, dakle samo dva dana nakon Vukovićevog ubistva, svirepo ubili dvojicu važnih predstavnika konkurentske narko-grupe „Škaljari“ – Igora Dedovića i Stevana Stamatovića. Ovo se dogodilo pred njihovom djecom i suprugama tokom večere u luksuznom restoranu u Atini, koji je tokom pucnjave bio pun gostiju“, navodi se u ovom članku. 

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA