Zbog tuče na Žabljaku, pod lupom 14 pripadnika PTJ

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije nedavno je okončalo rad u predmetu formiranom povodom fizičkog sukoba pripadnika Protivterorističke jedinice policije (PTJ) sa grupom mladića na Žabljaku. Incident se dogodio u martu ove godine, a u tuči su povrijeđena petorica mladića. Svi povrijeđeni i njihove porodice saopštili su tada medijima da žele da se sve okolnosti događaja ispitaju do kraja, poručivši da neće pristati na bilo kakva zataškavanja i kompromise. Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima formiralo je predmet povodom incidenta, saslušani su oštećeni i svjedoci, a inspektori Unutrašnje kontrole policije ispitali su pripadnike PTJ, prenosi „Dan“.

Pripadnici PTJ su na Žabljaku boravili u sklopu obuke u zimskim uslovima.

– U postupku unutrašnje kontrole konstatovano je da postoji osnovana sumnja da je ponašanje i postupanje 14 policijskih službenika Protivterorističke jedinice, koje je u predmetnom događaju ispoljeno van službene dužnosti, bilo u suprotnosti sa Kodeksom policijske etike. Usled navedenog, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije će izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostaviti Etičkom odboru Ministarstva unutrašnjih poslova radi utvrđivanja etičnosti postupanja policijskih službenika u predmetnom slučaju. Ukoliko Etički odbor utvrdi da je postupanje i ponašanje policijskih službenika Protivterorističke jedinice u naznačenom događaju bilo u suprotnosti sa odredbama Kodeksa policijske etike, stekao bi se zakonski osnov da se protiv policijskih službenika preduzmu mjere u cilju pokretanja disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti iz člana 173 stav 1 tačka 25 Zakona o unutrašnjim poslovima (povreda pravila i standarda utvrđenih Kodeksom policijske etike) – saopštili su „Danu“ iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako su naveli, na osnovu činjenica i dokaza koji su utvrđeni u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole, konstatovano je da postoji osnovana sumnja da su dvojica policijskih službenika Protivterorističke jedinice davanjem netačnih podataka o okolnostima predmetnog događaja počinila težu povredu službene dužnosti iz člana 95 stav 1 tačka 11 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (davanje netačnih podataka koji su od uticaja za donošenje odluke).

– Zbog toga će Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije izvještaj o izvršenoj kontroli (sa spisima predmeta) dostaviti direktoru Uprave policije na dalje postupanje – preduzimanje zakonom utvrđenih mjera u cilju pokretanja postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti ovih policijskih službenika zbog načina postupanja u vezi sa predmetnim slučajem. Na kraju, imajući u vidu činjenično stanje utvrđeno u postupku unutrašnje kontrole povodom predmetnog slučaja, kao i činjenicu da je Osnovno državno tužilaštvo Pljevlja povodom ovog događaja formiralo predmet i preduzima mjere i radnje iz nadležnosti državnog tužilaštva, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije će izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostaviti postupajućem državnom tužiocu tog tužilaštva, na dalji postupak i ocjenu i odlučivanje da li u radnjama i postupanju policijskih službenika Protivterorističke jedinice u predmetnom događaju ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti – saopštili su iz MUP-a.

Do sukoba nekolicine pripadnika Protivterorističke jedinice policije sa grupom mladića iz tog grada došlo je u jednom ugostiteljskom objektu, samo nekoliko metara udaljenom od stanice policije. Povrijeđeni mladići su nakon incidenta hospitalizovani u pljevaljskoj bolnici. Iz policije su saopštili da su pripadnici njihove jedinice provocirani i napadnuti, dok povrijeđeni i članovi njihovih porodica tvrde suprotno.

ODT Pljevlja i dalje izviđa

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima kazali su nam da i dalje traje izviđaj u vezi sa incidentom na Žabljaku.

– Predmet je u fazi izviđaja i nakon što budu prikupljeni svi potrebni podaci biće donijeta odluka da li u radnjama bilo kog lica u vezi sa navedenim događajem ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti – kazala nam je Nataša Bajčeta, državni tužilac i potparol Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima.

Policajci bili u civilu

Žabljačani D.O., D.P., J.B., S.J. i D.P. izjavili su za „Dan“ da u noći kada se dogodila tuča nijesu bili pijani i da ni na koji način nijesu provocirali pripadnike policije, koji su bili u civilu. Oni tvrde da su pripadnici antiterorističke policije bili pod dejstvom alkohola.

– Od samog ulaska u lokal, pojedinci iz te grupe pokazivali su aroganciju i nevaspitanje. Provocirali su goste lokala, u kojem su u tom trenutku boravili pretežno mladi ljudi. Kada ih je neko od prisutnih upitao ko su i zašto se tako ponašaju, jedan od njih, umjesto legitimacije kojom bi dokazao da je pripadnik antiterorističke jedinice, izvadio je pištolj. I tada je sve krenulo. Pojedinci iz te grupe počeli su da tuku sve oko sebe. Istovremeno, jedan dio mladića iz te grupe pokušavao je da obuzda svoje kolege – ispričali su povrijeđeni mladići sa Žabljaka nakon incidenta.

Izvor, foto: DAN

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA